Home » Woningmarkt 2019 vooruitblik

Woningmarkt 2019 vooruitblik

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis verkenningsgesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij. 

Stappenplan verborgen gebreken

Deze week presenteerde het kabinet tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota en de financiële plannen voor 2019. We blikken vast vooruit naar 2019 en kijken wat deze plannen betekenen voor de woningmarkt. De verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 265.000 euro naar 290.000 euro betekent goed nieuws voor de woningmarkt. In 2019 kun je een duurdere woning kopen met NHG. Doordat de afgelopen jaren de huizenprijzen flink zijn gestegen, vallen veel woningen niet meer onder de NHG grens van 265.000 euro. In 2019 kunnen veel doorstromers nu toch gebruik maken van NHG.

Woningmarkt voor starters

Starters op de woningmarkt blijven het in 2019 moeilijk hebben. Er zijn nog altijd te weinig starterswoningen beschikbaar. En starters hebben vaak onvoldoende financiële middelen om bijkomende kosten zoals advies- en makelaarskosten te betalen. De overheid probeert de problemen voor starters op te lossen door jaarlijks 75.000 woningen bij te bouwen. Dit is echter onvoldoende om het woningaanbod echt op peil te brengen. Bovendien ontbreken andere financiële plannen zoals aantrekkelijke startersleningen.

Duurzaam wonen

Het kabinet heeft als doel gesteld om 80 tot 95 procent minder CO2-uitstoot te realiseren in 2050. De energievoorziening in alle woningen moet daarom niet meer gebaseerd worden op aardgas, maar op duurzame energiebronnen. Toch lopen huizenkopers ook in 2019 nog steeds tegen obstakels aan wanneer zij hun woning willen verduurzamen. Het financieren van duurzame voorzieningen is gebonden aan complexe regels. En ook het omschakelen van CV-ketel naar duurzame warmtebronnen blijkt in de praktijk lastig. Daardoor kiezen veel mensen er nog steeds voor om hun oude CV-ketel te vervangen door een nieuwe CV-ketel in plaats van een duurzaam alternatief. Het kabinet treft wel een negatieve maatregel: de nota voor aardgas gaat stijgen. De energiebelasting stijgt in 2019 met 3,8 procent per kubieke meter.

WOZ-waarde

Verdere ontwikkelingen naar aanleiding van Prinsjesdag zijn onder andere de stijging van de WOZ-waarde en de regeling voor bezitters van rijksmonumenten. De huizenbezitter zal in 2019 meer belasting moeten gaan betalen doordat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen gaat stijgen met 7,5 tot 9,5 procent. Bezitters van een rijksmonument zijn minder gunstig uit in 2019. Dit jaar kon je tot tachtig procent van de onderhoudskosten aftrekken van de belasting. In 2019 krijgen monumentenbezitters een subsidieregeling, waarbij je maximaal 35 procent van de instandhoudingskosten terug kan krijgen. Geen gunstige ontwikkeling indien er sprake is van kostbare verborgen gebreken bij een rijksmonument. Verder kunnen lage en hoge inkomens in 2019 meer lenen. Inkomens tot 30.000 euro en hoger dan 100.000 euro krijgen meer ruimte om te lenen.

Meer informatie over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met een van onze juristen.

Wij staan voor u klaar!

Wilt u hulp bij het claimen van schade na een verborgen gebrek? Onze gespecialiseerde juristen staan voor u klaar. Zoekt u hulp bij het opstellen van correspondentie met de verkoper? Of geeft u liever het volledige proces uit handen? Neem contact op en we nemen graag de mogelijkheden met u door.

juridische hulp