Home » Een tweede makelaar is ook dubbel courtage betalen

Een tweede makelaar is ook dubbel courtage betalen

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis verkenningsgesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij. 

Stappenplan verborgen gebreken

Bent u niet tevreden met uw huidige verkoopmakelaar? Let dan even op wat u doet. Want wanneer u denkt dat u alleen de makelaar dient te betalen die daadwerkelijk uw huis verkoopt, dan trekt u aan het kortste eind. Een overeenkomst is bij wet ten slotte niet zomaar ontbonden.

 

Overeenkomst ontbinden

In de volgende zaak besloot de verkoper een tweede makelaar in de armen te sluiten. Hij vergat daarbij de overeenkomst met de eerste verkoopmakelaar te ontbinden. Hierdoor moest hij tweemaal de courtage van 1,5% exclusief btw afstaan. Dat geld had hij natuurlijk liever besteed aan een mooie vakantie of de inrichting van het nieuwe huis. De verkoper besloot daarom naar de rechter te stappen.Hij vond dat de makelaar onvoldoende had gepresteerd en dat daarom tweemaal courtage betalen onredelijk was.

 

Naar de rechter

Door het Hooggerechtshof van Arnhem-Leeuwarden werd de verkoper in deze zaak in zijn ongelijk gesteld. De verkoper kon namelijk niet aantonen dat hij de overeenkomst van de opdracht met de eerste makelaar op tijd had beëindigd. Er kon bovendien worden vastgesteld dat de makelaar daadwerkelijk werkzaamheden voor de verkoper van het huis had verricht. Zo had de makelaar een vraagprijs vastgesteld, een verkoopbrochure opgesteld en met ten minste een geïnteresseerde de verkoopwoning bezocht.Daaruit valt niet af te leiden dat de verkoopmakelaar onvoldoende presteerde.

 

Dubbele courtage makelaar

Daarmee kon de verkoper zijn beroep op redelijkheid en billijkheid dus onvoldoende onderbouwen. De overeenkomst tussen verkoper en de makelaar bleef daarom bestaan en werd niet ontbonden. Het gevolg: de verkoper moest de courtage dubbel afstaan. Bent u ontevreden over uw makelaar? Kijk dan eerst goed of u een overeenkomst met de desbetreffende makelaar hebt. En of u die wel zomaar kunt beëindigen. Een gespecialiseerde jurist kan u hierin adviseren.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met een van onze collega's.

 

 

 

Wij staan voor u klaar!

Wilt u hulp bij het claimen van schade na een verborgen gebrek? Onze gespecialiseerde juristen staan voor u klaar. Zoekt u hulp bij het opstellen van correspondentie met de verkoper? Of geeft u liever het volledige proces uit handen? Neem contact op en we nemen graag de mogelijkheden met u door.

juridische hulp