VERBORGEN GEBREKEN WONING: WAT KUNT U DOEN?

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis intakegesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij.

Eerst ontdekken welke regels gelden? Lees dan het artikel.

VERBORGEN GEBREKEN WONING: WAT KUNT U DOEN?

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis intakegesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij.

Eerst ontdekken welke regels gelden? Lees dan het artikel.

Waarom klanten kiezen voor onze juridische hulp

Kosteloze telefonische intake

Totaalpakket of afname van specifieke dienst

7 dagen per week bereikbaar

klantwaardering
8,2

verborgen gebreken

Wanneer heb ik ermee te maken?

Home » Verborgen gebreken woning: wat kunt u doen?

U heeft een gebrek ontdekt aan uw aankoop, zoals een huis, auto of caravan. Of u heeft een gebrek ontdekt in bijvoorbeeld uw nieuw gekochte woning. Of u schade kunt verhalen, hangt ervan af of er daadwerkelijk sprake is van een verborgen gebrek. Het is daarom allereerst belangrijk om te weten waar een verborgen gebrek aan te herkennen is. Hier volgen twee belangrijke principes.

 1. Bewoonbaarheid

Het principe ‘bewoonbaarheid’ is een belangrijk criterium bij verborgen gebreken in woningen. U kunt alleen schade verhalen wanneer een gebrek directe invloed heeft op de bewoonbaarheid van uw huis. Denk aan:

 • Rottende fundering
 • Scheuren in de muren
 • Asbest
 • Ernstige overlast van ongedierte
 • Etc.

Dit soort problemen hebben een direct effect op de bewoonbaarheid. U zult het probleem namelijk eerst moeten oplossen om normaal en veilig in uw huis te kunnen wonen.
Wilt u weten waar u nog meer op moet letten, lees dan verder bij een verborgen gebrek in een bestaande woning.

In het geval van bijvoorbeeld een kapotte koelkast of afzuigkap geldt het bewoonbaarheidsprincipe niet. Ook zonder deze items kunt u redelijkerwijs in de woning wonen. Het is bovendien lastig om te bewijzen dat de koelkast al kapot was ten tijde van de overdracht. Conclusie: u kunt dit soort ongemakken niet aanmerken als verborgen gebrek.

2. Op de hoogte

Het ‘op de hoogte’- criterium is het tweede principe. Bij verborgen gebreken is het belangrijk dat u het gebrek bij aankoop niet heeft kunnen zien. Dit is het ‘op de hoogte’-criterium. Ook mag u niet op de hoogte zijn gebracht van het probleem. In sommige koopcontracten zijn clausules opgenomen waarin gebreken soms expliciet zijn benoemd. In zo’n geval bent u wel op de hoogte gebracht.

 

Quickscan Verborgen Gebreken

Wilt u weten waar u juridisch aan toe bent? Ontdek snel of u schade kunt verhalen. Vul de vijf vragen van de quickscan in.

Nieuw voor oud geld

Er zijn dus twee belangrijke principes die uitwijzen of u echt met een verborgen gebrek kampt: ‘bewoonbaarheid’ en ‘op de hoogte’. Daarnaast wordt er tegenwoordig de clausule ‘nieuw voor oud geld’ opgenomen in het NVM-contract. Dit betekent dat alleen de 'herstelkosten' kunnen worden verhaald en niet eventuele extra kosten.

In het geval van een verborgen gebrek aan de woning; als er bijvoorbeeld aanpassingen gedaan moeten worden aan het dak kunt u niet allemaal nieuwe dakpannen claimen als de oude hergebruikt kunnen worden. Ook mag u bijvoorbeeld bij het herstel van een oude vloer niet ineens een nieuwe isolatielaag eronder aanleggen en deze kosten verhalen.

Plichten

Naast de regels die helderheid geven over wat een verborgen gebrek is, bestaat er ook een informatieplicht voor de koper en een meldingsplicht voor de verkoper. Hoe dit precies werkt en welke voorwaarden hiervoor gelden voor welk product, leest u in de artikelen op de website.

Als u graag direct professionele informatie ontvangt over uw persoonlijke case, neem dan contact met ons op. Onze juristen kunt u bereiken via 085-2030975 of een bericht achterlaten via onze contactpagina.

Hoe wij u helpen uw recht te behalen:

1. Verkenning

Tijdens een eerste telefonisch gesprek verkennen we uw situatie.

2. Uw jurist

We selecteren een jurist, gespecialiseerd in uw vraagstuk.   

3. Kennismaking

De jurist plant een kennismaking en vraagt aanvullende informatie op. 

4. Plan van aanpak

Na analyse legt de jurist u een plan van aanpak voor. U ontvangt daarbij een passend aanbod.

Is het aanbod akkoord? Dan gaan wij voor u aan de slag.

Een verborgen gebrek - wat kan ik doen?

Wanneer u van mening bent dat er sprake is van een verborgen gebrek, kunt u aanspraak maken op een vergoeding van de schade. Soms is dit verrassend eenvoudig en soms vraagt het meer inspanning. Wij helpen u stap voor stap op weg.

Hier ziet u de stappen alvast kort op een rij.

 • Bepaal of er daadwerkelijk sprake is van een verborgen gebrek.
 • Zo ja, stel de verkoper hiervan op de hoogte + doe een voorstel dit te verhelpen.
 • Leg contact voor een afspraak om de problemen samen te bespreken.
 • Bij geen reactie of medewerking: stel de verkoper in gebreke.
 • Bij geen succes: u heeft de keuze om een juridisch proces te starten.

In de alinea Verborgen gebreken leest u hoe u kunt bepalen of er sprake is van een verborgen gebrek. Als u tot de conclusie komt dat dit inderdaad zo is, kunt u actie ondernemen. Deze stap zet u eenvoudig door het verborgen gebrek te melden bij de verkopende partij. U kunt daarna in gesprek gaan met deze partij om tot een oplossing te komen.

Let op: Zorg dat u de verkoper de gelegenheid geeft het gebrek op te lossen. Als u dit niet doet, verspeelt u daarmee rechten.

Als de verkoper het gebrek niet oplost

Soms kan een verborgen gebrek simpel worden opgelost met de verkopende partij. En soms ook niet. Misschien zit u met verschillende vragen, zoals:

 • Moet ik beroep doen op garantie of non-conformiteit?
 • Ligt de bewijslast bij mij als koper of bij de verkopende partij?
 • Moet ik de verkoper in gebreke stellen? En hoe doe ik dat?
 • Moet ik juridische stappen ondernemen?
 • Wat is de termijn om het probleem te melden?
 • Bij welke instantie moet ik zijn?
 • Hoe pak ik dit aan?

Op deze site vindt u ook een quickscan en stappenplan om u op weg te helpen.

Alleen of met een jurist / advocaat?

Als u er samen met de verkoper niet uitkomt, kunt u overwegen de stap naar de rechter te maken. In de rechtbank mag u uw eigen belangen behartigen. Een advocaat is pas verplicht bij schadegevallen hoger dan €25.000,-.

Een jurist kan u echter wel de grootste zorgen uit handen nemen. U haalt direct alle know-how en ervaring in huis om het geschil op te lossen. Juristen kunnen u snel een inschatting geven van uw rechten en plichten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Mag u een reparatie uitvoeren om grotere schade te voorkomen?
 • Wat mag u voor financiële bijdrage verwachten van de vorige eigenaar?
 • Etc.

Het is altijd belangrijk dat u een goede documentatie verzamelt. Alle informatie en correspondentie over de zaak moet u goed bij elkaar bewaren!

Als u graag professioneel wordt ondersteund in uw zaak, neem dan contact met ons op. Wij hebben alle expertise in huis om u met raad en daad bij te staan. U kunt ons bellen op het nummer 085-2030975 of een bericht achterlaten via onze contactpagina.

Wij staan voor u klaar!

U ziet: bij een verborgen gebrek kunt u veel stappen zelf zetten. Daarbij is het goed te weten dat we altijd voor u klaar staan. Wilt u hulp bij het correct opstellen van een brief? Of geeft u liever het volledige proces uit handen? Onze juridisch adviseurs helpen graag.

juridische hulp