Uw verborgen gebrek claimen?

Doe de gratis quickscan

en ontdek direct hoe sterk u staat

Uw verborgen gebrek claimen?

Doe de gratis quickscan en ontdek direct hoe sterk u staat.

Termijn verborgen gebreken

"Dat zal mij toch niet overkomen?" De verrassing is vaak groot wanneer in een nieuw huis onverwachte problemen boven tafel kwamen. Asbest in het plafond, zwammen op de houten dakbalken of een verontreinigde tuin; verborgen gebreken komen in veel verschillende vormen voor.

Wat is de termijn waarbinnen u een verborgen gebrek moet aankaarten? En wie helpt u juridisch op weg wanneer een snelle oplossing niet voorhanden blijkt? In dit artikel leest u over het melden van verborgen gebreken in huis en de termijn daarvan.

Lees meer.

Aansprakelijk stellen

Als u een woning koopt of verkoopt dan doet u dat in principe in de status waarin de woning zich op dat moment bevindt. De prijs is deels gebaseerd op de staat van het huis. Toch kan het voorkomen dat u als koper na de sleuteloverdracht opeens geconfronteerd wordt met gebreken waar u vooraf niet van op de hoogte was. Zogenaamde verborgen gebreken waar u de voormalige eigenaar van de woning aansprakelijk voor wil stellen.

Want waarom zou u betalen voor de zwammen op de houten balken van het dak? Die zaten er toch al voor u de woning kocht? En moet u betalen voor het feit dat uw houten vloer stuk is gegaan door een lekkage die de verkoper verzaakt heeft te noemen? En wat te denken van de asbest is de toekomstige kinderkamer?

Juridische bijstand

Het is echter minder makkelijk dan het klinkt om de voormalige eigenaar van een huis verantwoordelijk te houden voor verborgen gebreken. Daarom zoeken veel mensen die een dergelijke stap willen ondernemen juridische bijstand. Simpelweg omdat het financieel verantwoordelijk stellen van de verkoper of makelaar van een huis een ingewikkeld klusje is.

Tijdens de procedure moet je bepaalde stappen doorlopen en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een advocaat die gespecialiseerd is in verborgen gebreken, kan u op zo’n moment veel werk uit handen nemen. Hij kan u bijvoorbeeld vertellen wanneer een gebrek juridisch gezien een verborgen gebrek is. Daarnaast kan hij u helpen met het feit dat u de verborgen gebreken in huis binnen de gestelde termijn daarvoor aankaart.

Stel de voormalige eigenaar aansprakelijk voor verborgen gebreken:
mr. Jan Damstra helpt u graag.

Termijn aankaarten bij vorige eigenaar

Als u een probleem in uw woning ontdekt is dat allereerst erg vervelend. Als u denkt dat het een zogenaamd verborgen gebrek is waarvoor u de vorige eigenaar van de woning verantwoordelijk wil houden. Op het moment dat u een probleem ontdekt is het belangrijk de vorige eigenaar van het huis te informeren van het desbetreffende gebrek. Dit doet u telefonisch of schriftelijk.

2 maanden

Als u kiest om de vorige eigenaar telefonisch te informeren, dan is het belangrijk om dit ook schriftelijk te bevestigen. U kunt dan samen met de vorige eigenaar naar een oplossing zoeken. De vorige eigenaar kan bijvoorbeeld aanbieden een reparatie uit te voeren. U moet verborgen gebreken in huis binnen een redelijke termijn aankaarten bij de verkoper van de woning. Deze redelijke termijn wordt gezien als maximaal twee maanden na het ontdekken van het gebrek. Ook het herstel van een verborgen gebreken in huis moet binnen een redelijke termijn gebeuren. Ook hierbij geldt een periode van twee maanden.

Meer tijd nodig

Het kan zijn dat de termijn van twee maanden onvoldoende is om bijvoorbeeld het gebrek te laten onderzoeken door een deskundige. Deze kan niet altijd een reportage afronden binnen twee maanden. In dat geval moet u de verborgen gebreken in huis binnen een termijn van twee maanden bij de vorige eigenaar van uw woning melden. Daarbij geeft u dan ook aan dat u meer tijd nodig heeft om te onderzoeken hoe groot de schade daadwerkelijk is.

U mag de reportage van de specialist afwachten voordat u dan een claim neerlegt bij de vorige eigenaar. U bent echter in dit geval verplicht de verborgen gebreken in huis binnen een termijn van twee jaar bij de vorige eigenaar neer te leggen. Dus de termijn om een verborgen gebrek in huis neer te leggen bij de vorige eigenaar is maximaal twee jaar, maar u heeft dan wel al binnen twee maanden na het ontdekken van het gebrek melding gedaan van het desbetreffende probleem.

Tussentijdse reparaties

Binnen deze periode kunt u proberen met de vorige eigenaar van het huis een oplossing te zoeken voor het verborgen gebrek. Probeer deze afspraken schriftelijk vast te leggen. U moet de verkoper van uw woning de kans geven de verborgen gebreken in huis binnen een redelijke termijn op te lossen. U kunt tussentijds wel reparaties uitvoeren om de (gevolg)schade te beperken. Dit kan betekenen dat u een noodreparatie laat uitvoeren of al begint met het herstel van het gebrek. Houd daarbij wel rekening met het feit dat de vorige eigenaar u kan vragen om een verantwoording van de rekeningen.

Dus daarbij kan het verstandig zijn om te laten zien dat u verschillende offertes heeft gevraagd. Het kan zijn dat de vorige eigenaar zich niet verantwoordelijk acht voor het verborgen gebrek en dus ook geen reparatie uitvoert. In zo’n geval kan een advocaat u helpen om vervolgstappen te ondernemen.

Juridische hulp

Als u graag juridische hulp heeft vanaf het moment dat u een verborgen gebrek in huis ontdekt, dan kunt u contact opnemen met mr. Jan Damstra. Hij kan u helpen met het nemen van de juiste stappen na de ontdekking van een gebrek, u vertellen wanneer het zinvol is om de vorige eigenaar van uw woning verantwoordelijk te houden voor een verborgen gebrek en met welke zaken u rekening dient te houden.

Ook als de nieuwe eigenaar van uw oude woning bij u aanklopt om uw verantwoordelijk te houden voor de kosten van een verborgen gebrek, dan kan de heer Damstra u helpen.

Advocaat inschakelen

Heeft u één of meerdere verborgen gebreken in uw woning ontdekt? Of heeft u een woning verkocht met achteraf gezien verborgen gebreken? Advocaat mr. Jan Damstra voorziet u van juridisch hulp.