Home » Lekkage na aankoop: hoort dit bij verborgen gebreken?

Lekkage na aankoop: hoort dit bij verborgen gebreken?

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis verkenningsgesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij. 

Stappenplan verborgen gebreken

Lekkage is erg vervelend. Helemaal als u een huis net heeft gekocht en de lekkage een complete verrassing is. U wilt natuurlijk weten of er sprake is van verborgen gebreken bij lekkage. Dat is afhankelijk van de situatie.

Een nieuw aangekocht huis wilt u natuurlijk zo snel mogelijk woonklaar maken. Of daar nou een verbouwing aan vooraf gaat, of slechts een sausbeurt. Als u dan een lekkage ontdekt, gooit dat natuurlijk roet in het eten. Zoiets zorgt voor een hoop extra kosten en vertraging, het huis is dan immers onbewoonbaar.

Bij een schade wilt u natuurlijk weten wie aansprakelijk is. Is het een verborgen gebrek of niet en zo wel, valt de verkoper dan iets aan te rekenen?

Wanneer is een schade een verborgen gebrek?

Een verborgen gebrek is, zoals het woord al zegt, meestal verborgen. Bij aankoop van een huis moet u ervan uit kunnen gaan dat het huis klaar is voor normaal gebruik. De wet gaat dan ook uit van de redelijke verwachtingen van de koper, daaraan moet het gekochte huis voldoen. Wanneer dat niet het geval is, dan is er sprake van een tekortkoming of gebrek.

Daarmee hebben we echter nog geen antwoord op de vraag of een lekkage een verborgen gebrek is. Het belangrijkste aspect is in hoeverre de lekkage daadwerkelijk verborgen was. Had u als koper de lekkage kunnen opmerken? Daarvoor dient u te hebben voldaan aan uw onderzoeksplicht.

Dat houdt in dat u als koper zoveel mogelijk informatie dient te verzamelen voordat u een aankoop doet. Dat kan door zoveel mogelijk vragen te stellen, maar bijvoorbeeld ook door een bouwkundige keuring te doen. Kwam de lekkage daarbij niet aan het licht, dan was de schade inderdaad een verborgen gebrek.

Verkoper aansprakelijk voor lekkage?

Of u de koper daarvoor verantwoordelijk kunt houden is dan de volgende vraag. Was die op de hoogte van de lekkage? Dan is het antwoord vrij simpel: de verkoper is aansprakelijk. Hij of zij heeft namelijk de meldingsplicht, dus de plicht om alle bekende schade te melden aan de koper. Dan kunnen daar later geen misverstanden over bestaan.

Als er schade blijkt te zijn waar de verkoper niets van af wist, maar waarvan duidelijk is dat die voor de overdracht is ontstaan, dan is de verkoper alleen aansprakelijk als die het normaal verbruik verhindert.

Bij lekkage ontstaat er een vochtige omgeving en het is bekend dat een vochtige omgeving slecht is voor de gezondheid. Het hangt dus erg af van de ernst van de lekkage. Een huis met een lekkend dak is niet geschikt voor normaal gebruik. De verkoper is dan dus meestal aansprakelijk.

Ouderdomsclausule verborgen gebreken

Heeft u een ouder huis, dan kan het koopcontract een ouderdomsclausule bevatten. Van oudere huizen kunt u immers minder hoge verwachtingen hebben. Het is dan moeilijker om de verkoper aansprakelijk te stellen voor verborgen gebreken.

Wilt u weten of er in uw situatie sprake is van een verborgen gebrek? onze juristen kunnen voor u beoordelen wie er aansprakelijk is en neemt u mee in de vervolgstappen. Zij hebben ruime ervaring met deze thematiek en helpen u graag verder. Eerst eens weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op en verken uw juridische mogelijkheden.

Bel direct 085-2030975

Wij staan voor u klaar!

Wilt u hulp bij het claimen van schade na een verborgen gebrek? Onze gespecialiseerde juristen staan voor u klaar. Zoekt u hulp bij het opstellen van correspondentie met de verkoper? Of geeft u liever het volledige proces uit handen? Neem contact op en we nemen graag de mogelijkheden met u door.

juridische hulp