Klushuis: voor- en nadelen op een rij

Home » Klushuis: voor- en nadelen op een rij

In de huidige woningmarkt is het niet altijd eenvoudig om een huis te vinden dat helemaal af is voor een goede prijs. Op die perfecte en volledig gemoderniseerde woning komen hordes mensen af. Het animo bij een kluswoning of een gedateerde jaren zeventig woning is doorgaans een stuk lager. Niet iedereen heeft twee rechterhanden, maar een klushuis biedt veel mogelijkheden om het huis naar eigen smaak op te knappen.

Voordelen

1 Beter onderhandelen

Een groot voordeel van een klushuis is dat je meer ruimte hebt om te onderhandelen. Het achterstallig onderhoud kun je gebruiken in je onderhandelingsstrategie. Let daarom goed op allerhande soorten gebreken aan het huis. Moet het schilderwerk opnieuw gedaan worden? Laat dit doorwerken in de onderhandeling. Wanden en plafonds volledig stucen? Dit mag je terug zien in de prijs. Wees bij oudere woningen wel bedacht op verborgen gebreken.

2 Helemaal naar eigen wens

Een klushuis bied je alle mogelijkheden om een huis te creëren dat helemaal aan je wensen voldoet. Je hebt de mogelijkheid om ruimtes anders in te delen of een badkamer of keuken te maken die helemaal naar jouw smaak is. Een jaren zeventig woning lijkt bij aankoop misschien niet zo sexy, maar met een aantal simpele ingrepen kun je zo’n huis weer helemaal pimpen naar de stijl van nu.

3 Meer waarde creëren

Veel van de verbeteringen die je aanbrengt zorgen voor meerwaarde van je woning. Denk aan het aanbrengen van isolatie of vergroten van de leefruimte. Dit is zeker een voordeel als je zelf handig bent en daarom weinig kosten maakt. Al klussend investeer je in de toekomst.

4 Meer lenen

Je kluswoning is waarschijnlijk niet de meest duurzame woning die er is. Daar zit ook een voordeel aan. Als je je woning duurzamer maakt, kun je meer geld lenen bij de bank. Soms tot wel 106% van de taxatiewaarde.

 

Nadelen

1 Kosten lopen uit de hand

Het gevaar van een kluswoning is dat je de hoeveelheid werk onderschat of de kosten die met de  verbouwing gemoeid zijn. Weet daarom goed waar je aan begint als je een kluswoning koopt en maak een realistische beraming van de kosten. Ben je handig en kun je veel zelf? Of moet je het meeste werk uitbesteden? Neem iemand met verstand van zaken mee naar de bezichtiging. Zorg ook dat je financiën achter de hand hebt voor als zaken tegenvallen.

2 Verborgen gebreken

Bij kluswoningen krijg je vaker te maken met verborgen gebreken. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Daarmee komen verborgen gebreken sneller aan het licht. Komt u tijdens het klussen onverwacht verborgen gebreken tegen? In sommige gevallen kunt u de vorige eigenaar hiervoor aansprakelijk stellen. Start de quickscan om de mogelijkheden te bekijken of neem contact op met een van onze juristen.

 

 

 

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.