Gebreken jaren dertig woning, wat doe je eraan?

Home » Gebreken jaren dertig woning, wat doe je eraan?

Woningen uit de jaren dertig gaan nog steeds als warme broodjes over te toonbank. De keerzijde van de medaille is echter het hoge risico op verborgen gebreken. Breng gebreken van een jaren dertig woning van tevoren zo goed mogelijk in kaart om hoge kosten te voorkomen.

 

Het kan niet ontkend worden. De hoge plafonds, een statige schouw en de prachtige ramen en vloeren van een jaren dertig woning ademen sfeer en allure. Het animo is tijdens een bezichtiging dan ook hoog. Veel tijd om goed over je aankoop na te denken is er niet. Terwijl dit bij een oude woning wel noodzakelijk is. Verborgen gebreken liggen bij deze woningen namelijk op de loer. En op een verbouwing waarbij de kosten onverwacht veel hoger uitvallen zit natuurlijk niemand te wachten.

Gebreken jaren dertig woning op een rij

Welke ‘symptomen’ van verborgen gebreken aan een woning zijn tijdens een bezichtiging al te spotten? De staat van een jaren dertig woning laat zich goed aflezen aan de kelder. Niet voor niets duiken veel bouwkundigen als eerste de kelder in voor een goed beeld van het huis. Vochtplekken en schimmel duiden op een vochtprobleem dat de fundering kan aantasten. Scheuren in de fundering ontdek je vaak in de kruipruimte. In het metselwerk aan de buitenkant kunnen scheuren in de stenen wijzen op ernstige structurele fouten.

In de meterkast is te zien of er sprake is van oude bedrading. Het dak kan doorgezakt zijn, pannen zijn poreus of er zit rot in de balken van de dakconstructie. Aan de reparatie van het dak zijn hoge kosten verbonden. Vaak is er in een jaren dertig woning sprake van enkel glas en is de isolatie van het huis een probleem. Soms is er sprake van asbest die verwijderd moet worden.

 

Bouwkundige keuring

Hoe graag je het huis ook wilt hebben, er is altijd genoeg tijd voor een bouwkundige keuring. Sinds een aantal maanden is er een nieuwe regeling van kracht die het gemakkelijk maakt om de koop af te blazen indien er tijdens de keuring gebreken naar voren komen. Zo ben je als koper beter beschermd op de huidige verhitte woningmarkt. Het maakt het mogelijk om alvast een bod te doen en zelfs tot een overeenkomst met de verkoper te komen. Stel een koopovereenkomst op onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Als er een ernstig gebrek aan het licht komt, annuleer je de koop kosteloos.

 

Breng kosten in kaart

Wanneer je een jaren dertig woning koopt, doe je dit zelden zonder een verbouwplan. Wellicht heeft de vorige eigenaar al het een en ander aangepast in de woning. Dan nog blijft er genoeg te doen. Soms moet de woning volledig gestript worden. Om niet geconfronteerd te worden met onverwachte kosten, breng je het beste van tevoren goed in kaart wat een verbouwing gaat kosten. Want je wilt natuurlijk wel dat je het huis kunt afmaken zoals jij het in gedachten hebt. Stel voor jezelf een budget vast dat je niet mag overschrijden. Dit zet je er tevens toe aan om scherp te onderhandelen met leveranciers.

 

Gesetteld en wel?

Huis verbouwd en eindelijk helemaal gesetteld? Wellicht komt u na verloop van tijd toch nog een verborgen gebrek tegen. Houd er rekening mee dat u dit gebrek na ontdekking binnen een redelijke termijn, meestal maximaal twee maanden, meldt bij de verkoper. Het is niet altijd gemakkelijk de verkoper aansprakelijk te stellen voor een ernstig verborgen gebrek. Daarom kan het verstandig zijn om juridische bijstand te zoeken. Een jurist gespecialiseerd in verborgen gebreken kan u in zo’n geval adviseren.

 

Wilt u meer weten over verborgen gebreken of heeft u juridisch advies nodig? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

 

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.