Bouwkundig gebrek blaast de koop gemakkelijker af

Home » Bouwkundig gebrek blaast de koop gemakkelijker af

Bouwkundig gebrek? Tegenwoordig blaast u de koop gemakkelijker af

Een verhuizing vergt over het algemeen veel tijd en energie. Vaak moet er het een en ander aan de woning gebeuren voor het naar uw smaak is ingericht. Naast het verslepen van uw spullen zit u bovendien helemaal niet te wachten op een ernstig en geldrovend bouwkundig gebrek. Voorheen kon u de koop niet annuleren als er ineens een ernstig gebrek de kop op stak. Tegenwoordig ontbindt u de koopovereenkomst makkelijker wanneer de herstelkosten hoger uitvallen dan in eerste instantie begroot.

 

Beter beschermd

Op die manier zijn huizenkopers op de verhitte woningmarkt veel beter beschermd. Snelle koopbeslissingen komen voornamelijk in de grote stad voor en kunnen nog wel eens voor problemen zorgen. Daar besloten brancheverenigingen NVM, VBO Makelaar, VastgoedPRO, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond op aandringen van het ministerie van Binnenlandse Zaken per februari een stokje voor te steken. Met verschillende makelaars spraken zij af dat het bouwkundig voorbehoud standaard in de koopovereenkomst werd opgenomen.

 

Onderzoek ministerie

Uit onderzoek van het ministerie bleek dat onder Nederlanders die na 2012 een huis kochten, slechts 20 procent een voorbehoud van bouwkundige keuring in het contract opnam. Huizenkopers die dit niet deden, konden hun koopcontract alleen binnen de wettelijke drie dagen ontbinden.

 

Bouwkundig voorbehoud

Het bouwkundig voorbehoud zorgt ervoor dat de koop van een woning makkelijker wordt ontbonden. Dit is mogelijk wanneer er na onderzoek blijkt dat er ernstige bouwkundige gebreken aanwezig zijn of als de herstelkosten hoger uitvallen dan in eerste instantie geraamd.

Bij de koop van een woning hoeft u dan niet meer met de verkoper en makelaar te onderhandelen om het voorbehoud in de overeenkomst op te nemen. Tevens kan het bouwkundig voorbehoud in overleg worden geschrapt.

 

Toch een verborgen gebrek?

Heeft u toch te laat een verborgen bouwkundig gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.

 

ZELF UW SCHADE CLAIMEN

Executeur testamentair

Verborgen gebrek? Claim uw schade zelf met het online Juridisch Dossier:

 Stappenplannen

 Voorbeeldbrieven

 Archief voor correspondentie

Meest gelezen