Mededelingsplicht verkoper: wetgeving en voorbeelden

Home » Mededelingsplicht verkoper: wetgeving en voorbeelden

Als verkoper heb je een mededelingsplicht wanneer de woning die je verkoopt (verborgen) gebreken heeft. Maar ook heeft de koper een onderzoeksplicht, om zo te bekijken welke gebreken er aanwezig zijn en wat hieraan gedaan kan worden. Je leest hier alles over mededelingsplicht verkoper.

In principe koopt u een huis inclusief eventuele gebreken. Het herstellen van deze gebreken komt in dat geval dus voor uw rekening, zeker wanneer u de woning koopt en van het gebrek afweet. Echter kunnen er ook verborgen gebreken zijn.

De vraag is dan altijd: wist de verkoper hiervan of niet? Hieronder zetten we de wetgeving omtrent dergelijke verborgen gebreken voor u op een rij. 

De wetgeving omtrent verborgen gebreken

Mededelingsplicht verkoper

De verkoper heeft dus een mededelingsplicht. Elk gebrek waar hij of zij bekend mee is, dient aan de potentiële koper gemeld te worden. Echter kunnen er gebreken niet gemeld worden, uit angst dat de waarde van de woning hierdoor daalt of dat de koper niet meer geïnteresseerd zal zijn. 

Daarnaast kunnen er verborgen gebreken zijn waarvan de verkoper niet afwist. Er zijn echter situaties te bedenken waarbij de verkoper alsnog verantwoordelijk zal zijn voor de kosten die gepaard gaan met het herstellen van deze gebreken. Deze kunnen vanuit een bouwkundige keuring naar boven komen. De verkoper is aansprakelijk bij ernstige gebreken, maar ook als een gebrek niet terecht niet vermeld werd.

Bij een ernstig gebrek is het zo dat het niet uitmaakt of de verkoper wel of niet wist dat dit gebrek er was. Deze persoon is in dat geval altijd aansprakelijk. Ook het niet nakomen van de mededelingsplicht kan voor problemen zorgen. Echter is dit niet altijd even eenvoudig vast te stellen. 

Deskundig advies

Ook het vermoeden van een gebrek dient vermeld te worden, zelfs wanneer achteraf blijkt dat dit gebrek niet aanwezig is. Wilt u exact weten wat uw rechten zijn op dit vlak? U kunt advies inwinnen bij een advocaat verborgen gebreken. Mr. Jan Damstra staat u bij met deskundig advies en juridische hulp, wanneer nodig.

ZELF UW SCHADE CLAIMEN

Executeur testamentair

Verborgen gebrek? Claim uw schade zelf met het online Juridisch Dossier:

 Stappenplannen

 Voorbeeldbrieven

 Archief voor correspondentie

Meest gelezen