Asbest verbod vanaf 2024

Home » Asbest verbod vanaf 2024

Een veelvoorkomend verborgen gebrek bij oudere woningen is de aanwezigheid van asbest. En dan gaat het niet alleen om jaren dertig woningen, maar ook om huizen die in de jaren negentig gebouwd zijn. In woningen die voor juli 1993 gebouwd zijn, kan dit materiaal verwerkt zijn. Asbest werd vroeger vaak gebruikt omdat het een sterk en goedkoop bouwmateriaal is. Past later werd bekend dat de stof grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Sinds die tijd is het verboden om asbest te verwerken in de bouw. Bij oudere woningen vind je de giftige stof nog regelmatig in isolatie- of afdekmateriaal.

Verbod asbest

Vanaf 2024 worden de wettelijke regels voor asbest nog strenger. Het gaat dan om asbesthoudende materialen waarbij onder invloed van diverse weersomstandigheden asbestvezels los kunnen raken. Denk bijvoorbeeld aan dakleien op je huis en golfplaten op de schuur. Het maakt overigens niet uit of de golfplaten er nog goed uitzien, je moet ze straks vervangen. Voordat je volledig aan het renoveren slaat: deze regels zijn niet op alle asbesthoudende materialen van toepassing. Boeidelen die aan je gevel zitten, dakgoten, dakbeschot dat onder dakpannen zit en isolatiemateriaal mogen blijven zitten.

Asbest verwijderen

Asbest mag je alleen laten verwijderen door gecertificeerde bedrijven. Het verwijderen van de giftige stof door een gespecialiseerd bedrijf breng vaak hoge kosten met zich mee. Vooral als het een groot dak betreft. Als u een oudere woning koopt, is het daarom goed om stil te staan bij de mogelijke aanwezigheid van het materiaal. Laat bij een oudere woning altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Als hierin naar voren komen dat er asbest aanwezig is, dan kunt u een kostenraming maken. Deze kosten verrekent u dan in uw openingsbod. De overheid stelt voor het verwijderen van asbest in uw woning wel een subsidie beschikbaar. Het dan om een bedrag van 4,50 euro per vierkante meter met een maximum van 25.000 euro. Ontdekt u het giftige materiaal als u de woning al heeft gekocht? De verkoper heeft een meldingsplicht en soms is het mogelijk om de kosten van een verborgen gebrek te verhalen op de verkoper.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze juristen.

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.