Direct juridische hulp Huis gekocht met verborgen gebreken

U hebt een huis gekocht. Dat had een leuke periode moeten zijn, maar onlangs bent u gestuit op een probleem. Wat nu? In dit artikel laten we zien hoe u het beste kunt omgaan met een verborgen gebrek. 

Zoekt u de snelste weg naar een schadevergoeding? Neem dan contact op met onze juridische adviseurs. Tijdens een gratis intakegesprek zetten we al uw mogelijkheden op een rij. 

Stappenplan verborgen gebreken

Met de koop van de woning accepteert u ook – wellicht niet bewust – alle gebreken waarvan u niet op de hoogte bent.

Huis gekocht verborgen gebrek

Een lekkage in de studeerkamer, houtrot in de balken van het dak of asbest in het plafond van het kleinste kamertje. U hebt een huis gekocht met een verborgen gebrek. Niet alleen teleurstellend, omdat u juist wilde gaan genieten van uw nieuwe woning, maar ook nog eens ingewikkeld want wie is er verantwoordelijk voor de kosten die dat met zich meebrengt?

Moet u de nieuwe balken van het dak betalen omdat u de woning in haar huidige staat heeft gekocht? Of is de vorige eigenaar nog verantwoordelijk omdat hij u had moeten informeren over dit gebrek? In dit artikel vindt u meer informatie als u een huis heeft gekocht met een verborgen gebrek. U leest welke verborgen gebreken te verhalen zijn op de vorige eigenaar en hoe u dit kunt doen.

Ingewikkelde situatie

Op het moment dat u een huis koopt doet u dit in de staat waarin de woning zich op dat moment bevindt. Met de koop van de woning accepteert u ook – wellicht niet bewust – alle gebreken waarvan u niet op de hoogte bent. Daarmee wordt meteen duidelijk in welke ingewikkelde situatie u terecht komt als u een huis heeft gekocht met een verborgen gebrek. Door de koop aan te gaan heeft u in principe ook dat verborgen gebrek geaccepteerd. Echter zijn er twee uitzonderingen op deze regel.

Normaal leven niet mogelijk

Als u een huis heeft gekocht met een verborgen gebrek dan is het mogelijk de kosten van de eventuele schade hiervan op de verkoper te verhalen, als u kunt aantonen dat normaal wonen niet meer mogelijk is in de desbetreffende woning. Het gaat hierbij dus niet om een vervelende lekkage in de serre of een achterdeur die flink klemt, maar om grote problemen die een normaal leven echt in de weg staan. In plaats daarvan moet u denken aan bijvoorbeeld het feit dat de balken van uw dak aangetast zijn door zwammen, rot of een houtworm.

Onderzoeksplicht

Een dergelijk gebrek moest al aanwezig zijn voordat de koop voltrokken werd. Het maakt in een dergelijk geval niet uit of de verkoper van de woning wel of niet wist van het desbetreffend gebrek. Echter moet de koper wel kunnen aantonen dat hij aan zijn onderzoeksplicht heeft voldaan. Dit is de plicht van een koper om een woning te inspecteren voordat hij deze koopt. Daarbij moet het probleem bij een dergelijke inspectie niet zichtbaar zijn geweest.

Waarom klanten kiezen voor onze juridische hulp

Kosteloze telefonische intake

Totaalpakket of afname van specifieke dienst

7 dagen per week bereikbaar

klantwaardering
8,2

Verkoper heeft gebrek verzwegen

Als u een huis gekocht heeft met een verborgen gebrek dat een normaal leven niet in de weg staat, dan is het lastiger om de kosten op de verkoper van de woning te verhalen. Dit is eigenlijk alleen mogelijk als u kunt aantonen dat de verkoper van het gebrek op de hoogte was maar zijn meldingsplicht (de verplichting om gebreken aan een potentiële koper te melden) niet heeft voldaan. De koper heeft het desbetreffende gebrek dus niet genoemd en/of bewust verzwegen. U moet echter wel aantonen dat u zelf wel aan uw onderzoeksplicht heeft voldaan en dus alles heeft geprobeerd om alle gebreken in huis in kaart te brengen.

Zelf uw schade claimen

Als u denkt dat u een huis heeft gekocht met verborgen gebrek en dat verborgen gebrek aan één van deze twee voorwaarden voldoet, dan is het mogelijk uw schade te claimen. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Wilt u zeker zijn van uw juridische mogelijkheden? Neem dan contact op voor een vrijblijvende intake. Wij verkennen graag de opties voor u.

We geven niet alleen advies, maar helpen vooral de schade te verhalen. U kunt rekenen op onze ruime ervaring.

Weten hoe het werkt?

Maak een afspraak voor een gratis intake. Vanzelfsprekend zonder verdere verplichtingen.

Direct juridische hulp

Heeft u één of meerdere verborgen gebreken na een aankop ontdekt? Onze juristen bekijken graag met u op welke manier u de schade kunt verhalen.