Dit zijn de 5 meest voorkomende verborgen gebreken

Home » Dit zijn de 5 meest voorkomende verborgen gebreken

Het grote moment is aangebroken: de koop van een woning. Om te voorkomen dat de blijdschap al snel omslaat in verdriet over onvoorziene kosten is het belangrijk om verborgen gebreken tijdig te ontdekken en melden. Nadat u de woning bent ingetrokken ontdekt u ineens asbest in het plafond of houten balken die zijn verrot. Dit zijn voorbeelden van verborgen gebreken.

Om deze kosten op de verkoper te verhalen, moet u voor het tekenen van de koopovereenkomst aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo bent u als koper verplicht om de woning te inspecteren en waar nodig vragen te stellen, de zogenaamde onderzoeksplicht. Deze voert u uit met behulp van een externe en gespecialiseerde partij.

Verborgen gebreken komen voor in allerlei soorten en mate van ernst. Om u een kleine houvast te bieden, staan hieronder de vijf meest voorkomende gebreken aan een woning op een rij.

De vijf verborgen gebreken

1 Rottende dakconstructie of kozijnen

Hout heeft een enorme aantrekkingskracht op ongedierte en de kans is groot dat insecten zich in de houten constructies verschansen. Check houten balken of constructies daarom op knaaggaten en let erop dat er niet over een rot kozijn is heen geschilderd.

2 Asbest

Wanneer een ouder huis uw aandacht heeft getrokken, is het belangrijk om na te gaan welk isolatie- of afdekmateriaal men heeft gebruikt. De kans is aanwezig dat er asbest in is verwerkt. Sinds 1993 is het gebruik van deze giftige stof verboden, maar in oudere woningen wordt hij nog regelmatig aangetroffen. Het verwijderen van asbest door een gespecialiseerd bedrijf brengt vaak hoge kosten met zich mee.

3 Lekkende leidingen of verstoppingen

Verouderde leidingen kunnen al snel schade veroorzaken. Door slecht onderhoud kan het zo zijn dat verroeste leidingen gaan lekken en daardoor een waterballet veroorzaken. Ook komt het voor dat een toevoer verstopt raakt en het toilet onvoldoende doorspoelt.

4 Verzakte vloer

Een verzakte vloer is niet alleen lelijk en vervelend maar kan door heel het huis voor gevaren zorgen. Zo veroorzaakt een onregelmatige vloer scheuren in de muren en verhoogt het de kans op het breken van leidingen die onder de vloer liggen. Denk hierbij aan gas-, water-, of elektriciteitsleidingen.

5 Kapotte CV-ketel

Zeker een aanslag op uw portemonnee: de kapotte CV-ketel. Doordat u meer moet stoken om de woning op temperatuur te krijgen, stijgt ook de energierekening. Om onvoorziene kosten te voorkomen is het handig om de leeftijd van de CV-ketel in de woning te checken. In de regel is een ketel na 12 tot 15 jaar wel aan vervanging toe.

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.