Nog vaak geen energielabel bij verkoop woning

 

Hoewel een energielabel bij het verkopen van een woning verplicht is, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat er in eerste halfjaar van 2015 nog ruim 30.000 huizen zonder energielabel zijn verkocht. Als er een woning wordt verkocht zonder energielabel en dit wordt opgemerkt door de overheid, wordt er een aanmaning verstuurd naar de verkoper van de woning om het label alsnog in orde te maken.

Wordt dit niet gedaan, dan wordt er een nog een aanmaning verstuurd en kan de verkoper van de woning bij het negeren van de tweede aanmaning een boete van 405 euro in de brievenbus krijgen. Lees meer.

De energielabel is verplicht bij het verkopen van een woning, omdat de Europese Unie het energielabel wil gebruiken om mensen meer bewust om te laten gaan met energie.

Energielabels zorgen voor bewuste omgang met energie

De reden dat een energielabel verplicht is bij het verkopen van een woning, heeft te maken met het feit dat de Europese Unie het energielabel wil gebruiken om mensen meer bewust om te laten gaan met energie.

Om ervoor te zorgen dat het energielabel bij de verkoop van woningen inderdaad kan bijdragen aan een bewuste omgang met energie, is het gebruiken van een label verplicht bij het op de markt zetten van een woning. Dat verkopers deze regel vaak negeren, blijkt wel uit het onderzoek van RTL Nieuws.

Nog veel overtreders, maar wel meer labels

Hoewel er nog steeds 30.000 woningen verkocht werden zonder het gebruik van een energielabel, is het aantal woningen dat zonder label verkocht werd dit jaar wel gedaald. Waar aan het begin van het jaar 2015 nog 32 procent van de verkochte huizen geen energielabel had, is dit na het eerste halfjaar van 2015 namelijk nog ‘slechts’ 26 procent.

Strengere controles

Er is dus een daling te zien in het aantal overtreders, maar dit kan volgens de overheid zeker nog verbeterd worden in de toekomst. Door strengere controles uit te voeren bij het verkopen van woningen, hoopt de overheid de regel van de Europese Unie beter te kunnen handhaven. En zo verborgen energiegebreken inzichtelijk te maken.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.