Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.

Bespaar op advocaatkosten. Regel uw zaken zelf.

Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.
Bespaar op advocaatkosten. regel uw zaken zelf.

Zes procent woningeigenaren liegt over studieschuld

Uit een enquête van onderzoeksbureau TNS NIPO is gebleken dat ongeveer 6 procent van de woningeigenaren met een studieschuld heeft gelogen over deze schuld bij het aanvragen van een hypotheek. Bij startende woningkopers gaat het zelfs over een percentage van 14 procent. De enquête werd uitgevoerd onder 1095 mensen die een woning hebben gekocht of een woning willen kopen binnen nu en twee jaar. Lees meer.

Woningkopers kunnen gemakkelijk liegen of zwijgen over hun studieschuld, simpelweg omdat de schuld van het volgen van een studie niet geregistreerd wordt bij het BKR.

Woningkopers liegen of zwijgen over studieschuld

Woningkopers liegen niet alleen over hun studieschuld, maar zwijgen ook vaak over deze schuld als hier niets over gevraagd wordt. Vragen hypotheekverstrekkers niets over een eventuele schuld door het volgen van een studie, dan geeft 38 procent van de respondenten aan hier zelf ook niets over te zeggen.

Woningkopers kunnen gemakkelijk liegen of zwijgen over hun studieschuld, simpelweg omdat de schuld van het volgen van een studie niet geregistreerd wordt bij het Bureau Kredietregistratie of BKR. Dit is een database die hypotheekverstrekkers kunnen raadplegen om te achterhalen of een bepaald persoon schulden op zijn of haar naam heeft staan.

Daartegenover zouden woningverkopers verborgen gebreken kunnen verzwijgen, zodat de verborgen gebreken niet binnen de termijn gemeld kunnen worden.

Hypotheekverstrekkers voor registratie studieschuld bij BKR

Hypotheekverstrekkers en banken willen dat de maandelijkse betalingen voor de studieschuld zo snel mogelijk worden meegenomen in een advies over de hypotheek. Nu staat de studieschuld van een woningkoper nog niet in de database van het BKR, maar hier moet in de toekomst verandering in komen volgens de banken en hypotheekverstrekkers.

“Het uitblijven van centrale registratie zorgt ervoor dat sommige mensen de ruimte hebben om hun studieschuld buiten beschouwing te laten bij het afsluiten van een hypotheek”

aldus Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING. “Dit kan leiden tot een toename in niet-passende leningen, met mogelijk grote persoonlijke gevolgen.”

ING is één van de voorstanders voor meer openheid over de studieschuld. De bank stelt dat meer openheid over deze schuld moet zorgen voor meer passende hypotheken en mogelijk ook voor minder financiële problemen bij woningkopers.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.