Woningzoekers in Amsterdam gaan online bieden op koophuizen

Op initiatief van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gaan woningzoekers in Amsterdam in de toekomst mogelijk online tegen elkaar op bieden bij het aanschaffen van een koopwoning. Zo willen de twee partijen een online biedingssysteem voor de stad Amsterdam lanceren, zodat kopers niet meer blind tegen elkaar op hoeven te bieden. Dat blijkt uit informatie van het Parool. Lees meer

Verborgen gebrek?

 

 

Onze juristen staan u bij en adviseren u over uw juridische vraagstuk.

 Deskundig

 Persoonlijk

 Gratis eerste advies

Woningzoekers in Amsterdam gaan online bieden op koophuizen

Op initiatief van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gaan woningzoekers in Amsterdam in de toekomst mogelijk online tegen elkaar op bieden bij het aanschaffen van een koopwoning. Zo willen de twee partijen een online biedingssysteem voor de stad Amsterdam lanceren, zodat kopers niet meer blind tegen elkaar op hoeven te bieden. Dat blijkt uit informatie van het Parool. Lees meer.

Uw verborgen gebrek claimen?

Doe de gratis quickscan en ontdek direct hoe sterk u staat.

Blind bieden op woningen zorgt voor misstanden op de woningmarkt.

Blind bieden zorgt voor misstanden

 

Op dit moment leveren huizenzoekers vaak blind hun bod bij een makelaar in, zodat de tussenkomst van een dure notaris omzeild kan worden. Het blind bieden op een woning zorgt er inderdaad voor dat men te maken krijgt met een notaris, maar volgens de MVA en NVM zorgt het blind bieden op woningen wel voor misstanden op de woningmarkt.

Zo zou het blind bieden op koopwoningen in de hoofdstad onder andere zorgen voor overspannenheid op de Amsterdamse woningmarkt, waardoor de huizenprijzen snel stijgen. Ook kleven er grote risico's aan het ongezien kopen van een woning, doordat gebreken niet kunnen worden opgemerkt.

Online bieden moet verplicht worden

Om misstanden op de woningmarkt te voorkomen en de huizenprijzen weer te laten dalen, willen de MVA en de NVM het digitaal bieden op woningen verplicht maken. Door online op woningen te bieden, ziet iedereen wat er gebeurt. Door deze transparantie kunnen misstanden voorkomen worden en zal de overspannenheid van de Amsterdamse woningmarkt verminderen, waardoor huizenprijzen hopelijk weer zullen dalen. Voorwaarde is wel dat niemand om het systeem heen kan, om te voorkomen dat de verkoper van een woning in een later stadium alsnog zwicht voor een hoger bod.

Volgens de NVM wordt op dit moment op zeventig procent van de koophuizen in de Amsterdamse ring nog boven de vraagprijs geboden. In het gebied om de ring heen is dit cijfer dertig procent. Wordt het online bieden verplicht, dan worden de prijzen van Amsterdamse koophuizen hopelijk lager en wordt de markt toegankelijker.

De MVA en de NVM streven ernaar om het nieuwe biedingssysteem in mei 2016 te kunnen lanceren.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.