Home » Voorwaarden koopcontract, huizenkopers slecht op de hoogte

Voorwaarden koopcontract, huizenkopers slecht op de hoogte

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis verkenningsgesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij. 

Stappenplan verborgen gebreken

Onlangs liet minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een onderzoek uitvoeren naar de voorwaarden in het koopcontract. Daaruit bleek dat huizenkopers over het algemeen slecht op de hoogte zijn van de afspraken in het koopcontract. Zo wist 6 procent niet meer welke voorwaarden er in het koopcontract stonden en 10 procent was de prijsklasse van het huis vergeten.

 

Nut voorwaarden voorwaarden koopcontract

Ook bleek dat veel kopers het nut van een bouwkundige keuring niet inzien. Ondanks het risico op verborgen gebreken zien veel kopers ervan af om deze in het contract op te nemen. Van de ondervraagde kopers neemt 70 procent een voorbehoud van financiering op in het koopcontract en 28 procent een voorbehoud van bouwkundig keuring. Bij oudere huizen van voor 1945 neemt de helft van de kopers een bouwkundige keuring op.

 

Verborgen gebreken en bouwkundige keuring

Gezien het hoge risico op verborgen gebreken is het verstandig om een bouwkundige keuring op te nemen in het koopcontract. Voorwaarden als deze zorgen ervoor dat u de koop kosteloos ongedaan kunt maken bij ernstige gebreken. Toch zien veel kopers nog niet het nut in van een bouwkundige keuring. Bijna 60 procent van de kopers laat dit voorbehoud achterwege omdat ze het nut er niet van inzien.

Een derde van de ondervraagden gaf aan een voorbehoud van keuring op advies van de aankoopmakelaar wel in het koopcontract op te nemen. Overigens zijn sinds een tijdje de voorwaarden van financiering en bouwkundige keuring nu standaard in koopcontracten opgenomen. Het aantal kopers dat deze voorwaarden laat vallen zal naar verwachting afnemen. Een gunstige ontwikkeling waardoor u als koper beter beschermd bent.

 

Informatiecampagne van de minister

Op basis van de resultaten van dit onderzoek gaat Ollongren samen met makelaars, consumenten en notarissen een informatiecampagne starten. Het doel is om consumenten beter te informeren over de voorwaarden in het koopcontract. Dit omdat een huis kopen grote financiële gevolgen heeft.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Wij staan voor u klaar!

Wilt u hulp bij het claimen van schade na een verborgen gebrek? Onze gespecialiseerde juristen staan voor u klaar. Zoekt u hulp bij het opstellen van correspondentie met de verkoper? Of geeft u liever het volledige proces uit handen? Neem contact op en we nemen graag de mogelijkheden met u door.

juridische hulp