Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.

Bespaar op advocaatkosten. Regel uw zaken zelf.

Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.
Bespaar op advocaatkosten. regel uw zaken zelf.

Vereniging Eigen Huis: Winstmarges hypotheken lopen op

 

Uit een verklaring van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt de winstmarges van hypotheekverstrekkers de afgelopen jaren flink zijn opgelopen door een tekort aan concurrentie op de markt. Ondanks de lage rente waar hypotheekverstrekkers van profiteren, wordt er een steeds hogere winstmarge doorberekend aan de consument. Lees meer.

Hypotheekverstrekkers zouden hun rentepercentage aan consumenten kunnen verlagen, maar naar verwachting gaat dit in de nabije toekomst niet gebeuren.

Onderzoek

Volgens de Universiteit van Amsterdam, dat het onderzoek naar de winstmarges van hypotheekverstrekkers uitvoerde, verdubbelde de gemiddelde extra winstmarge tussen de maanden juni en november van vorig jaar. De marge is nu bijna een half procent, wat betekent dat verstrekkers zoveel als een kwart procent van het bedrag dat uitstaat extra verdienen bij het verstrekken van een hypotheek.

Geen voordelen voor consumenten

De winstmarges voor hypotheekverstrekkers nemen toe, maar de kosten voor banken om geld te lenen nemen juist af volgens de UvA. De banken, die bijna de helft van alle hypotheken in ons land verstrekken, halen het geld dat ze uitlenen aan consumenten op de Nederlandse kapitaalmarkt. Op deze markt is de rente tussen juni en november met 0,3 procent gedaald, waardoor de banken meer geld overhouden.

Rente

De rentedaling waar banken van profiteren, rekenen ze niet door aan consumenten. Met een rentepercentage van 2,86 procent op hypotheken met een rentevaste periode, is het rentepercentage de afgelopen tien jaar nagenoeg hetzelfde gebleven. De andere helft van de hypotheken wordt door verzekeraars en pensioenfondsen verstrekt, maar ook deze partijen hebben de rente nauwelijks verlaagd in de afgelopen jaren. Kortom: hypotheekverstrekkers gaan er flink op vooruit, maar consumenten merken hier nauwelijks iets van.

Geen verbetering verwacht in de toekomst

Hypotheekverstrekkers zouden hun rentepercentage aan consumenten kunnen verlagen, maar naar verwachting gaat dit in de nabije toekomst niet gebeuren. Door het gebrek aan concurrentie, hoeven hypotheekverstrekkers namelijk geen lage rentetarieven te hanteren en zullen de percentages naar verwachting nog lang hetzelfde blijven.

Heeft u net een huis gekocht en wilt u meer informatie over verborgen gebreken, zoals bijvoorbeeld over de termijn? Neem dan direct contact op of lees de artikelen op onze website! 

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.