Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.

Bespaar op advocaatkosten. Regel uw zaken zelf.

Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.
Bespaar op advocaatkosten. regel uw zaken zelf.

Vereniging Eigen Huis: starters met studieschuld krijgen te hoge hypotheek

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt dat starters met een studieschuld een te hoge hypotheek krijgen. De reden dat zij te veel kunnen lenen om een huis te kopen, heeft te maken met het feit dat de studieschuld niet in beeld komt bij het aanvragen van een hypotheek. Vereniging Eigen Huis pleit dan ook voor de registratie van de studieschuld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), zodat de schuld wel mee wordt genomen bij het aanvragen van een hypotheek. Lees meer.

Bij het terugbetalen van de studieschuld kunnen kopers meerdere jaren uitstel vragen voor het terugbetalen van de studieschuld en veel hypotheekadviseur wijzen hun klanten op deze ‘slimme truc’.

Starters krijgen te hoge hypotheek ondanks studieschuld

Omdat de studieschuld niet wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie en ook niet wordt meegenomen bij de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), krijgen starters mogelijk een te hoge hypotheeklening. Deze lening lijkt op papier bij hun inkomen te passen, maar in feite is de hypotheek door de terug te betalen studieschuld te hoog.

“Als iemand na enige jaren niet in staat blijkt om zowel zijn maandelijks hypotheeklasten als de aflossing van de studieschuld te betalen, ontstaan betalingsproblemen”

aldus Vereniging Eigen Huis (VEH).

De markt werkt mee aan de huidige situatie

Vereniging Eigen Huis wijst erop dat veel partijen op de markt meewerken aan de huidige probleemsituatie. Bij de toekenning van de NHG wordt een lening die een jaar na het afsluiten van de hypotheek begint, niet meegeteld bij het berekenen van de hypotheek. Bij het terugbetalen van de studieschuld kunnen kopers meerdere jaren uitstel vragen voor het terugbetalen van de studieschuld en veel hypotheekadviseur wijzen hun klanten op deze ‘slimme truc’. Dit betekent dat het probleem in de hand wordt geholpen en dus alleen maar erger zal worden de komende jaren.

VEH roept minister Jet Bussemaker en de Tweede Kamer op om de registratie van studieschulden alsnog bij het BKR onder te brengen, zodat het aanvragen van een te hoge hypotheek niet meer mogelijk zal zijn.

Heeft u net een huis gekocht en wilt u meer informatie over verborgen gebreken, zoals bijvoorbeeld over de termijn? Neem dan direct contact op of lees de artikelen op onze website! 

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.