Tweede huis kopen: wat erbij komt kijken

Home » Tweede huis kopen: wat erbij komt kijken

Wie droomt er zo nu en dan niet van om het jachtige leven in Nederland te verruilen voor het rustige Franse platteland of een zeezicht in Spanje. Nu de woningmarkt weer volop in beweging is, kopen steeds meer mensen een tweede huis over de grens. Maar waar moet je op letten als je een tweede woning koopt?

Of je nu een tweede huis koopt als fijn vakantieadres voor jezelf of als investering, er komt financieel best wat bij kijken. Je moet rekening houden met dubbele woonlasten, zoals gas, water, licht en gemeentelijke heffingen. En natuurlijk krijg je te maken met onderhoudskosten als er iets gerepareerd moeten worden of een huis verborgen gebreken blijkt te hebben. Maar bij de financiering van een tweede woning komt nog meer kijken.

Hypotheek of eigen vermogen

De hypotheekrente voor een tweede huis is niet fiscaal aftrekbaar. Als je tweede woning niet als hoofdverblijf dient, zullen veel hypotheekinstellingen de aankoop niet volledig willen financieren. Eigen vermogen is daarom noodzakelijk. Meestal stelt een bank ook voorwaarden. Een tweede woning mag bijvoorbeeld niet verhuurd worden en er gelden speciale eisen wat betreft bouw en constructie. Als je een recreatiewoning koopt is het afsluiten van een hypotheek vaak lastig, zelfs als je deze woning wilt gebruiken als hoofdverblijf.

Belasting betalen of ontvangen

Een tweede huis of recreatiewoning valt onder je bezittingen en daarom betaal je er vermogensbelasting over. Het vrijgestelde vermogen is sinds 2017 vastgesteld op 25.000 euro. Over alles daarboven betaal je dus belasting. Woon je meer dan drie maanden per jaar in een gemeubileerde woning op je vakantieadres of in een stad waar je niet ingeschreven staat? In dat geval betaal je ook forensenbelasting. De hoogte hiervan hangt af van de WOZ-waarde van het huis. Toch heeft de Belastingdienst ook goed nieuws voor de bezitter van een tweede huis. Als je je tweede huis verhuurt, betaal je over die inkomsten geen belasting. Voorwaarde is wel dat je zelf ook regelmatig in het huis verblijft, anders ziet De Belastingdienst jou als ondernemer. Ook geldt dat je gebruik kunt maken van aftrek als je in het vakantieland belasting betaalt. Hierdoor voorkom je dubbele belastingen.

Verliefd op je tweede huis

Natuurlijk zitten er ook voordelen aan een tweede huis. Als je op vakantie gaat, hoef je geen kosten meer te maken voor een hotel of appartement. Je hebt het huis naar jouw smaak gekocht en ingericht en je kunt er het hele jaar door in. En als je het financieel goed doorrekent, kun je een deel van de kosten drukken door het huis te verhuren. Word je deze zomer helemaal verliefd op een regio of stad in het buitenland? Doe dan geen impulsaankoop, maar informeer je eerst goed. En weet dat in populaire vakantieregio’s de huizenprijzen vaak dalen na het hoogseizoen.

 

 

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.