Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.

Bespaar op advocaatkosten. Regel uw zaken zelf.

Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.
Bespaar op advocaatkosten. regel uw zaken zelf.

Vraag naar professionele woningontwerpen flink gestegen

 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat architecten in het tweede kwartaal van dit jaar wel 56 procent meer opdrachten hebben gekregen voor het ontwerpen van woningen en bedrijfspanden dan het jaar daarvoor. Daarnaast bleek uit cijfers van het CBS niet alleen dat er meer ontwerpopdrachten aangevraagd zijn bij architecten, maar ook dat de totale bouwsom van ontwerpopdrachten voor architecten in Nederland in het tweede kwartaal van 2015 een kwart hoger was dan het tweede kwartaal van het jaar 2014. Door deze stijging van de totale bouwsom van dit jaar werd in 2015 het hoogste niveau sinds vijf jaar bereikt. Lees meer.

Hoewel er meer vraag is naar ontwerpen voor nieuwe woningen en bedrijfspanden en renovatieontwerpen voor woningen en bedrijfspanden, is de architectenbranche nog steeds in crisis.

Ontwerpen voor woningen stijgen het hardst

Voornamelijk de aanvraag van ontwerpopdrachten voor woningen is hard gestegen in het jaar 2015, maar ook het aantal aangevraagde ontwerpen voor bedrijfsgebouwen zoals kantoren, ziekenhuizen en winkels is in het tweede kwartaal van 2015 hard gestegen. Ook werden er niet alleen veel ontwerpen aangevraagd voor nieuwe woningen, maar hebben architecten het bovendien druk gehad met het vervullen van renovatieopdrachten voor woningen over het gehele land. Uitbouw aan huizen, nieuwe vloeren en her-inrichtingen: de aanvraag van renovatieopdrachten steeg in het tweede kwartaal van 2015 namelijk met een vijfde.

Alleen opdrachten in het kader van renovaties van bedrijfsgebouwen zijn lichtelijk gedaald en gaan dus tegen de stijgende trend bij ontwerpaanvragen in.

Architectenbranche nog steeds in crisis

Hoewel er meer vraag is naar ontwerpen voor nieuwe woningen en bedrijfspanden en renovatieontwerpen voor woningen en bedrijfspanden, is de architectenbranche nog steeds in crisis. Zo is de totale bouwsom op dit moment nog steeds slechts een derde van de totale bouwsom van het jaar 2007: een topjaar voor architecten.

De groei in aanvragen voor ontwerpopdrachten en renovatieopdrachten is dus zeker positief te noemen, maar helaas haalt de groei de architecten nog niet uit de moeilijke tijd sinds de crisis.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.