Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.

Bespaar op advocaatkosten. Regel uw zaken zelf.

Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.
Bespaar op advocaatkosten. regel uw zaken zelf.

Strengere hypotheekregels vooral nadelig voor jonge woningzoekenden

 

Uit onderzoek van ABN Amro is gebleken dat de aangescherpte hypotheekregels voornamelijk jonge mensen treft. Bijna een derde van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar die een eigen woning willen kopen, verwacht de komende twee jaar geen huis te kunnen kopen door de aangescherpte regels. Lees meer.

Bijna een derde van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar die een eigen woning willen kopen, verwacht de komende twee jaar geen huis te kunnen kopen door de aangescherpte regels.

Jongeren sparen minder geld en profiteren dus minder

Volgens econoom Philip Bokeloh van ABN Amro is het niet zo vreemd dat jonge kopers het meest geraakt worden door de nieuwe hypotheekregels. Zij hebben namelijk minder kans om geld te sparen, waardoor ze niet kunnen profiteren van de huidige lage hypotheekrente die het kopen van een woning juist zo interessant maakt. ABN Amro wijst er wel op dat financiële hulp van de ouders uitkomst kan bieden, maar deze hulp is helaas niet voor iedere woningzoekende weggelegd.

De nieuwe hypotheekregels: een korte herhaling

Volgens de nieuwe hypotheekregels loopt het maximale leenbedrag voor een woning ieder jaar een beetje terug. Dit betekent dat de bijkomende kosten van het kopen van een huis, zoals de kosten van de notaris, makelaar en eventuele advocaat, vaak niet meer onder de hypotheek vallen. Op dit moment kunnen woningzoekenden nog 102 procent van de waarde van een huis lenen, maar vanaf 2018 wordt dit 100 procent.

Nadelen hypotheekregels

Dit betekent dat als je een huis wil kopen, je zelf spaargeld in zal moeten leggen om de bijkomende kosten te betalen. Omdat veel jongeren niet kunnen sparen (bijvoorbeeld door het terugbetalen van een studieschuld), ervaren zij de nadelen van de nieuwe hypotheekregels. Wat de nadelen van de nieuwe hypotheekregels betekenen voor het aantal meldingen van verborgen gebreken is onbekend.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.