Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.

Bespaar op advocaatkosten. Regel uw zaken zelf.

Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.
Bespaar op advocaatkosten. regel uw zaken zelf.

Ondanks extra aflossingen nog veel huizen onder water

 

Uit onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) is gebleken dat hoewel Nederlandse huishoudens veel extra hebben afgelost op hun hypotheek, er nog steeds veel onderwaterhypotheken zijn.

Onderwaterhypotheken zijn hypotheken van woningen die ‘onder water’ staan, ofwel woningen waarbij de waarde van de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Lees meer.

De afgelopen twee jaar hebben Nederlandse huishoudens ruim 29 miljard euro extra afgelost op hypotheken.

Extra aflossing lost maar weinig op

De afgelopen twee jaar hebben Nederlandse huishoudens ruim 29 miljard euro extra afgelost op hypotheken. De verwachting was dat het aantal onderwaterhypotheken door deze extra aflossingen zouden dalen, maar dit is slechts in beperkte mate gebeurd. Ondanks de 29 miljard euro die extra werd afgelost, zorgde dit er in slechts 11 procent van de gevallen voor dat de woning weer boven water kwam.

Lage rente deposito's

De reden dat meer mensen extra aflossen, heeft te maken met het feit dat er een lage rente is op deposito’s. Door deze lage rente is het extra aflossen in veel gevallen aantrekkelijker dan het sparen van geld. Kortom: meer mensen gebruiken hun spaargeld om de hypotheek extra af te lossen in plaats van om extra geld te sparen met de rente.

De investering loont aan twee kanten. Het rendement is beter dan sparen, en problemen die bij onderwaarde van de woning ontstaan (soms onverwacht) worden verminderd.

Gemiddelde onderwaterbedrag is wel afgenomen

Hoewel het extra aflossen van de hypotheek slechts beperkt heeft geholpen bij het verminderen van het aantal onderwaterhypotheken, is er wel een daling te zien in het gemiddelde onderwaterbedrag van hypotheken. In 2013 was er namelijk sprake van een gemiddeld onderwaterbedrag van 20 procent op de waarde van de woning, terwijl dit in 2015 nog ‘slechts’ 16 procent van de waarde van de woning was.

De toekomst volgens De Nederlandse Bank

De Nederlandse Bank verwacht dat het aantal woningen met een onderwaterhypotheek de komende jaren nog erg hoog zal blijven. Zelfs met de stijgende huizenprijzen van dit moment, verwacht de bank dat er nog veel woningen voor langere tijd onder water blijven staan.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.