Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.

Bespaar op advocaatkosten. Regel uw zaken zelf.

Verborgen gebrek?

Claim zelf uw schade met het online juridisch dossier.
Bespaar op advocaatkosten. regel uw zaken zelf.

Kopers nemen meer risico door spanning op de huizenmarkt

 

Volgens juridisch dienstverlener DAS nemen huizenkopers meer risico’s bij het kopen van een woning en dit komt door de toegenomen spanning op de huizenmarkt. DAS registreert een toename in het aantal geschillen bij de aan- en verkoop van een woning en wijt dit aan het feit dat mensen meer risico nemen bij het kopen van een huis.

Lees meer.

Omdat deze kopers dit keer niet weer achter het net willen vissen, kopen zij met een minder goede voorbereiding en dit zorgt voor problemen.

Meer geschillen bij aan- en verkoop huis: de cijfers

De juridisch dienstverlener heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dossiers geopend die gebaseerd zijn op vervelende geschillen bij het aan- en verkopen van woningen. Vorig jaar werden er in de eerste vijf maanden van het jaar 490 dossiers geopend over dit onderwerp, terwijl er dit jaar 670 dossiers geopend moesten worden. Dit is een stijging van 27 procent. De stijging van het aantal geschillen bij het aan- en verkopen van een woning, hangt samen met de aantrekkelijke huizenmarkt. Wel meldt DAS dat sommige potentiële kopers ook echt onvoorzichtig te werk gaan, simpelweg door de aanhoudende spanning op de huizenmarkt.

Mensen kopen sneller zonder goede voorbereiding

DAS ziet zelf dat mensen sneller een huis kopen zonder een goede voorbereiding, bijvoorbeeld door eventuele gebreken aan het huis te controleren. Hierdoor worden er vaker woningen verkocht die achteraf bepaalde gebreken bevatten, waardoor er juridische geschillen ontstaan. “Wat wij horen, is dat dit vooral voorkomt bij mensen die al een paar keer nét achter het net hebben gevist.”

Financiering

Omdat deze kopers dit keer niet weer achter het net willen vissen, kopen zij met een minder goede voorbereiding en dit zorgt voor problemen. Ook zijn er gevallen waarbij kopers ervoor kiezen geen financieringsvoorbehoud op te nemen, om op deze manier aantrekkelijker te zijn voor de verkoper. Krijgt de koper de financiering toch niet rond, dan moet de koop in het ergste geval ontbonden worden en hiermee riskeert de huizenkoper een boete van 10 procent.“Meestal is het zo dat mensen denken meer geld te hebben dan daadwerkelijk het geval is”, aldus een woordvoerder van DAS.

Problemen voorkomen

Een goede voorbereiding op de huisaankoop kan al veel problemen voorkomen. Maar goede begeleiding is minstens zo belangrijk. Een specialist in het begeleiden van aankopen is Landheeren makelaardij:

"Bij sommige klanten is het echt een kwestie van afremmen. Ze raken zo enthousiast over een woning, dat ze het liefst direct een handtekening zetten."

Dat is niet alleen vanuit financieel perspectief onverstandig. "Een goede check van de woning op eventuele bouwkundige problemen is altijd belangrijk. Ook kan de - nu nog lieflijke - omgeving van een huis de komende jaren een ander aanzien krijgen. Dat zijn zaken waar je niet achter wilt komen als de koop al gesloten is."

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.