Home » Huizenprijs gaat volgens makelaars verder stijgen

Huizenprijs gaat volgens makelaars verder stijgen

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis verkenningsgesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij. 

Stappenplan verborgen gebreken

Gemiddelde huizenprijs alsmaar stijgend

Dat de woningmarkt booming is weten we inmiddels al een tijdje. Ook het afgelopen kwartaal is de gemiddelde huizenprijs weer gestegen naar een bedrag van 288.000 euro. Het aantal verkopen daarentegen daalde weer opnieuw. Dat betekent steeds minder beschikbare en betaalbare huizen. Ook de rest van het jaar zullen de prijzen steeds verder stijgen met 8 à 10 procent. Makelaars verwachten een gemiddelde huizenprijs van 300.000 euro aan het begin van 2019. De stijging zal per regio verschillen. In Groningen en Zeeland loopt het nog niet zo’n storm, maar in de grote steden en de Randstad zal de grootste prijsstijging plaatsvinden.

Snelle kopers

Huizenbezitters zijn zich maar al te goed bewust van de krapte op de woningmarkt. Ruim 70 procent koopt eerst een huis voordat de huidige woning in de verkoop gaat. Dit om te voorkomen dat ze na verkoop van de woning geen geschikte nieuwe woning kunnen vinden. Ook is de verkooptijd van bestaande woningen met 45 dagen een stuk korter dan in de crisistijd toen huizen gemiddeld 180 dagen te koop stonden. Een kritische blik blijft ondanks de verhitte woningmarkt echter aan te raden. Niet zelden komen kopers voor verborgen gebreken te staan na het vluchtig aankopen van een woning.

Gedateerde woningen

Het NVM verwacht dat steeds meer senioren de woningmarkt opgaan de komende jaren. Veel van deze babyboomers kochten in de jaren zeventig en tachtig een nieuwbouwwoning en bleef daarin wonen. De komende jaren zullen ze echter toe zijn aan een appartement of een andere woning. Hierdoor zullen veel van dit soort gedateerde woningen op de markt komen. Interessant voor starters of beginnende doorstromers, omdat deze huizen vanwege de verouderde staat vaak minder hoog geprijsd zijn. Echter moet er wel rekening worden gehouden met een verbouwing die betaald moet worden uit eigen vermogen of een hypotheek. En bij de koop van een gedateerd huis is een bouwkundige keuring verstandig. Verborgen gebreken aan de woning kunnen leiden tot onverwachte kosten.

Starters in de problemen

Makelaars waarschuwen dat de starter het lastig blijft houden op de woningmarkt. Niet alleen hebben zij minder te besteden en daalt het aantal beschikbare woningen, ook worden er nauwelijks nieuwbouwwoningen gebouwd die binnen het budget van de starter vallen. Het is de bedoeling van minister Kasja Ollongren om verbetering aan te brengen op de woningmarkt. Tot 2025 moeten er jaarlijks 75.000 nieuwbouwwoningen worden bij gebouwd. Een deel daarvan zou in de prijsklasse moeten vallen voor starters.

Heeft u vragen over dit onderwerp. Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Wij staan voor u klaar!

Wilt u hulp bij het claimen van schade na een verborgen gebrek? Onze gespecialiseerde juristen staan voor u klaar. Zoekt u hulp bij het opstellen van correspondentie met de verkoper? Of geeft u liever het volledige proces uit handen? Neem contact op en we nemen graag de mogelijkheden met u door.

juridische hulp