Home » Aansprakelijkheid makelaar soms bij fout verkoop

Aansprakelijkheid makelaar soms bij fout verkoop

De snelste weg naar een vergoeding bij een verborgen gebrek? Neem contact op met onze juridisch adviseurs. Tijdens een gratis verkenningsgesprek zetten we alle mogelijkheden voor u op een rij. 

Stappenplan verborgen gebreken

Vaak is het niet mogelijk om een makelaar aansprakelijk te stellen voor een fout tijdens de verkoop van uw woning. De verkoopmakelaar staat ten slotte buiten de transactie tussen de koper en verkoper. Hij of zij wordt slechts aangesteld als bemiddelaar om de koop te realiseren. Uit een zeer recente uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijkt dat het soms toch net even iets anders kan liggen. In dit geval gaat het niet om een verborgen gebrek aan de woning, maar om een foutieve weergave van het woonoppervlak.

 

Rechtszaak

In die rechtszaak bleek dat de vermelde woonoppervlakte in de verkoopbrochure wel erg afweek van de werkelijke oppervlakte van de woning. De makelaar bood het huis namelijk te koop aan met een woonoppervlakte van 150 m2. Na de aankoop kwam de koper erachter dat de oppervlakte in totaal slechts 124 m2 was.

 

Aansprakelijkheid makelaar

Hierdoor werd de makelaar verweten dat hij tegenover de potentiële koper onzorgvuldig handelde. De makelaar was natuurlijk van mening dat hem niets te verwijten viel. Hij beriep zich op artikel 7:17 lid 6 uit het Burgerlijk Wetboek. In dit artikel valt te lezen dat bij de koop van een onroerende zaak, de vermelding van de oppervlakte slechts als aanduiding is bedoeld. Ondanks dat het hof oordeelde dat artikel 7:17 niet hoeft te leiden tot non conformiteit, dus dat de woning achteraf niet aan de eigenschappen uit de koopovereenkomst voldeed, werd de makelaar wel aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Hij schond immers de norm die de belangen van de koper dient te beschermen.

 

Professionele partij

Omdat de makelaar als professionele partij wordt gezien, kon de koper er volgens het hof in redelijkheid op vertrouwen dat wat in de verkoopbrochure van een woning staat ook juist is. De rechters besloten daarom dat de makelaar moest opdraaien voor het waardeverminderende aspect. Dit waardeverminderde aspect bestond concreet uit het deel van de koopsom dat zijn doel heeft gemist. In dit geval gaat het dan om het redelijkerwijs te verwachten woongenot. Om de exacte schade vast te stellen, zal het hof een deskundige benoemen.

 

Tip: Wanneer u van plan bent een woning aan te kopen, is het verstandig om het aantal vierkante meters uit de verkoopbrochure te checken. U kunt de makelaar daarover ook bevragen.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met een van onze juristen.

Wij staan voor u klaar!

Wilt u hulp bij het claimen van schade na een verborgen gebrek? Onze gespecialiseerde juristen staan voor u klaar. Zoekt u hulp bij het opstellen van correspondentie met de verkoper? Of geeft u liever het volledige proces uit handen? Neem contact op en we nemen graag de mogelijkheden met u door.

juridische hulp