Zo voorkomt u fouten in uw aanklacht over een verborgen gebrek

Home » Zo voorkomt u fouten in uw aanklacht over een verborgen gebrek

Vol enthousiasme trekt u uw nieuw gekochte woning in. Samen met uw huisgenoot of partner droomt u van een frisse en zorgeloze toekomst in het op het eerste oog keurig opgeleverde huis. Maar dan begint de ellende; een verstopt toilet zorgt voor lekkage in de badkamer en het ene na het andere verborgen gebrek dient zich aan.

De reparatie- en onderhoudskosten door verschillende bedrijven lopen inmiddels hoog op. Die kleine 10.000 euro extra had u bij de koop van uw woning niet ingecalculeerd. Wat moet u nu? Met deze vraag zat ook de eiser van het volgende vonnis in de knoop. Uit het oordeel  van de rechter blijkt maar weer hoe belangrijk de juiste rechtsbijstand kan zijn. Ik help u daarin graag verder.

Van lekkend toilet tot onveilige elektriciteit

De eiser kreeg in februari 2017 de sleutel van de woning. Niet veel later kreeg hij te maken met een lekkende wc als gevolg van een verstopping. Ook een gevaarlijk en niet professioneel aangelegd elektriciteitsnetwerk kwamen boven water. In maart besloot de koper de vorige bewoners door middel van een brief op de hoogte te stellen. Maar in die schriftelijke boodschap van de eiser ontbraken de nodige elementen. Hierdoor concludeerde de kantonrechter dat de brief niet aan de wet voldeed. De schriftelijke ingebrekestelling werd ongeldig verklaard.

Fouten

In de ingebrekestelling moet de eisende partij, in dit geval de nieuwe koper, de vorige bewoners namelijk op de juiste manier op de hoogte stellen van de tekortkomingen aan de woning. Hulp van een deskundige kan voorkomen dat u zelf fouten maakt in het proces. Dit bespaart u de nodige tijd en moeite. 

Eind goed, al goed

Uiteindelijk besloot de koper toch een expert in te schakelen door middel van rechtsbijstand. Hierdoor werden de vorige bewoners toch nog op tijd op de hoogte gesteld van hun tekortkomingen. De rechter oordeelde daardoor in het voordeel van de aanklager. Ondanks de in eerste instantie onduidelijke en incorrecte brief opgesteld door de tegenpartij, werd verzuim bewezen. De rechter concludeerde dat vorige bewoners de verstopping in het toilet en onveilige stroomnetwerk ten onrechte achter hielden voor de koper. Er was dus sprake van verborgen gebreken aan de woning.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.

ZELF UW SCHADE CLAIMEN

Executeur testamentair

Verborgen gebrek? Claim uw schade zelf met het online Juridisch Dossier:

 Stappenplannen

 Voorbeeldbrieven

 Archief voor correspondentie

Meest gelezen