Vereniging van Eigenaren onder de loep

Home » Vereniging van Eigenaren onder de loep

In de huidige krappe woningmarkt zijn kopers vaak zo blij dat ze een appartement gevonden hebben, dat ze na een eerste bezichtiging niet kritisch verder kijken. Lang niet iedereen die een appartement koopt doet goed onderzoek naar de kwaliteit van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Terwijl deze een belangrijke factor speelt in uw financiën en woongenot. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van alle gemeenschappelijke delen Hieraan moet elke eigenaar van een appartement naar ratio financieel bijdragen. Voor het onderhoud van uw eigen appartement bent u zelf verantwoordelijk. Dingen die een Vereniging van Eigenaren bijvoorbeeld doet zijn onderhoud van het schilderwerk aan de buitenkant, het trappenhuis en de lift. Maar ook grotere investeringen in duurzaamheid staan op het lijstje van de VvE. Denk aan isolatie, dubbel glas, zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. En wat dacht je van de omschakeling van gas naar duurzame warmtebronnen als een warmtepomp? Als deze zaken niet goed geregeld worden of de VvE heeft onvoldoende financieel vermogen, dan heeft dit direct consequenties voor uw woongenot.

Voldoende geld in de pot?

Op het moment dat u een appartement koopt in een complex met een Vereniging van Eigenaren, dan wordt u automatisch lid van deze VvE. Juridisch gezien wordt u mede-eigenaar van het gebouw. De VvE is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft een splitsingsakte. Daarin is opgesteld welke delen van het gebouw gemeenschappelijk zijn en welke privé. Tijdens ledenvergaderingen wordt besloten welke zaken in het onderhoud aangepakt gaan worden. Sinds januari 2018 moet een Vereniging van Eigenaren jaarlijks 0,5 procent van de herbouwwaarde sparen of inleggen op basis van een meerjaren-onderhoudsplan. Het is voor het uitvoeren van het onderhoud belangrijk dat er genoeg geld in de pot zit. Als er een of meerdere eigenaren niet bijdragen of er wordt onzorgvuldig met het geld omgesprongen, dan kan dit zorgen voor problemen. Ook is het handig om voor de koop te checken hoe de staat van het gebouw is. Immers, er kan wel geld in de pot zitten, flinke gebreken aan het gebouw vragen een groot budget. Zijn er verborgen gebreken en ligt de uitvoering van het herstel op schema? En heeft de Vereniging van Eigenaren ook voor onderhoud op de lange termijn genoeg geld in de portemonnee zitten? Dit zijn belangrijke vragen die u kunt stellen aan een makelaar.

Uitstel is afstel

Als koper is het belangrijk om te peilen hoe het ervoor staat met de VvE van het beoogde appartementencomplex. Ruzies of onenigheid binnen de VvE zijn vaak geen goede voorspeller voor de voortgang van het onderhoud. Te nemen beslissingen over onderhoud worden op de lange baan geschoven met alle gevolgen van dien. Zo moet er een meerderheid van twee derde zijn om beslissingen over groot onderhoud door te voeren. Ook is het handig te checken of een woningcoöperatie niet een groot deel van de appartementen in bezit heeft. Als een woningcoöperatie een groot aandeel heeft in de VvE, dan kan deze al gauw beslissingen tegenhouden als die niet in het belang van de coöperatie zijn. Ga voor de koop ook na of de verkoper aan zijn verplichtingen jegens de VvE heeft voldaan. U wilt uw nieuwe appartement immers niet met een schuld betrekken. Soms is het mogelijk om kosten alsnog te verhalen op de verkoper. Komt u er niet uit? Juridische bijstand van een gespecialiseerd jurist kan u helpen bij onenigheid of financiële problemen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.