In de kou in een verbouwde serre: verborgen gebrek?

 

Het kopen van een huis is voor de meeste mensen een positieve mijlpaal in hun leven. Een eigen plek voor uzelf of samen met uw partner of gezin. Niet langer geld steken in een huurhuis dat eigenlijk niet van u is, maar investeren in uw eigen huis.

Tot het moment dat er verborgen gebreken optreden. Dan blijkt dat er aan de positieve mijlpaal, toch ook een negatieve kant zit. Het overkwam Gerrit en Anja, die eind 2009 samen een huis kochten van Saskia. Het duo stapte naar de rechtbank omdat zij vonden dat Saskia een aantal gebreken aan het huis voor hun had verborgen. Lees meer.

Saskia meent dat zij niet op de hoogte was van het feit dat de serre niet goed in elkaar zat.

Een verbouwde serre

Terug naar 2002, toen het huis nog in het bezit van Saskia was. Saskia liet een stuk aan haar woonkamer aanbouwen omdat ze graag wat meer ruimte wilde. Deze serre werd in 2002 opgeleverd. Met veel plezier maakte Saskia gebruik van deze serre, waar ze heerlijk in het zonnetje kon zitten. Totdat ze tot de ontdekking kwam dat er vochtplekken op het plafond en bij de muren zaten en wanneer de zon niet scheen, kon het behoorlijk koud worden in de serre. Er was sprake van vochtdoorslag en koudoorslag. Gelukkig erkende de aannemer het probleem, en zorgden zij in 2005 dat dit probleem werd hersteld. Saskia kon weer lekker in de serre in de zon zitten tot het moment dat ze verhuisde.

De verkoper wordt in gebreke gesteld

In 2009 verkocht Saskia haar huis aan Gerrit en Anja. Ook zij zaten graag in het zonnetje in de serre, maar twee jaar nadat zij het huis hadden gekocht, besloten ze een aantal dingen te willen verbouwen. Zo wilden zij onder andere een andere verwarming aanleggen in de serre omdat het toch wel erg koud is. Tijdens de verbouwwerkzaamheden in 2011 ontdekten zij gebreken aan de serre. Zij stelden Saskia in gebreke en verzochten haar om dit binnen twee weken te herstellen. Saskia antwoordde daarop per brief dat zij ten tijde van de verkoop, geen idee had dat er sprake was van deze gebreken.

Experts bekijken de schade

Zowel Gerrit en Anja als Saskia besluiten een expert in te schakelen. De expert van Gerrit en Anja berekent dat de kosten voor de herstelwerkzaamheden rond de 11.500 euro zullen liggen. De expert van Saskia schat de kosten van de herstelwerkzaamheden rond de 7.000 euro liggen. Gerrit en Anja eisen via de rechter dat Saskia hen dit bedrag overmaakt en daarnaast op moet draaien voor de kosten van de expert, de proceskosten en de rente. Saskia is het daar niet mee eens en wil op haar beurt dat Gerrit en Anja opdraaien voor haar kosten van de expert en het proces.

De verkoper wist niet van de gebreken

Gerrit en Anja vinden dat Saskia had moeten vertellen dat de serre niet goed is gebouwd. Zij menen dat deze niet aan de eisen voldoet. De experts bevestigen dat de serre niet goed in elkaar zit, maar zeggen dat hij wel aan de normen voldoet. Saskia meent dat zij niet op de hoogte was van het feit dat de serre niet goed in elkaar zat. Van de kou en het vocht heeft ze wel last gehad, maar dat is in 2005 hersteld. Bovendien hebben Gerrit en Anja daar eerst ook niks van gemerkt en kwamen zij pas achter de gebreken toen zij zelf gingen verbouwen. Gerrit en Anja menen dat de verbouwing die ze hebben laten doen onvermijdelijk was, anders konden zij geen gebruik maken van de serre.

De uitspraak

De rechter oordeelt uiteindelijk dat Saskia de kosten voor de verbouwing voor een deel moet vergoeden. Gerrit en Anja hebben een complete verbouwing gedaan, terwijl zij ook alleen voor herstelwerkzaamheden hadden kunnen kiezen. Daarom hoeft Saskia niet de complete verbouwing te vergoeden, maar alleen de hoogte van het bedrag van de herstelwerkzaamheden. Beide partijen moeten hun eigen proceskosten betalen.

Verborgen gebrek?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? En wilt u weten wat uw juridische mogelijkheden zijn? Met onze quickscan ontdekt u eenvoudig wat uw kansen zijn.