Huis verbouwen binnen budget wordt zo een makkie

Home » Huis verbouwen binnen budget wordt zo een makkie

Een feestelijk moment is daar: je hebt zojuist een woning gekocht. Voordat je erin trekt, wil je nog wel het een en ander verbouwen aan je huis verbouwen. Kosten lopen dan al gauw op. Omdat je er iets heel moois van wilt maken of omdat er verborgen gebreken blijken te zijn.

Veel mensen vinden het lastig om binnen het budget te blijven tijdens het verbouwen van hun huis. Kosten lopen al snel uit de hand. Het is lastig om alle keuzes van tevoren goed te overzien. Misschien ontdek je straks wel dat je liever die duurdere tegels wilt omdat ze beter in het geheel passen. En soms kom je voor onverwachte zaken te staan zoals verborgen gebreken. Zeker bij een oudere woning is het risico groot dat kosten hoger uitvallen dan beraamd. En zeg eens eerlijk, jij geeft toch liever je geld uit aan je woning dan aan gebreken die de vorige bewoner heeft achtergelaten.

Breng gebreken in kaart

Kies voor een bouwkundige keuring als je een huis koopt. Zo breng je gebreken van tevoren in kaart. Als je offertes uitvraagt voor het herstel van de gebreken, weet je wat het kost om ze te herstellen. Mocht er sprake zijn van een ernstig gebrek waarmee hoge kosten gemoeid zijn, dan kun je de koop zelfs nog annuleren als je een koopovereenkomst onder voorbehoud van bouwkundige keuring hebt. Kom je een verborgen gebrek pas tegen aan het einde van de verbouwing of zelfs pas zodra je in het huis woont? Soms is het nog mogelijk om de verkoper verantwoordelijk te stellen voor dit gebrek. Als hij niet aan zijn meldingsplicht heeft voldaan bijvoorbeeld. Een jurist gespecialiseerd in verborgen gebreken kan je hierover adviseren.

Huis verbouwen? Wat is een realistisch budget

Op welke manieren kun je er nog meer voor zorgen dat kosten niet de pan uit rijzen tijdens het verbouwen van je huis? Stel voordat je begint een realistisch budget vast voor jezelf. Dit houdt je scherp tijdens onderhandelingen. Of het nou gaat om de keuken, de badkamer of de vloeren, het is verleidelijk om snel akkoord te gaan met de prijs. Misschien heb je in de zoektocht naar de ideale keuken al veel tijd gestoken. Of denk je dat je geen beter aanbod zult vinden. Door je te houden aan je budget ben je tijdens de verbouwing beter in staat kosten in de hand te houden. Wees ook scherp op jezelf. Je kunt je gemakkelijk laten meenemen naar steeds hogere kosten: misschien toch die luxe kraan of die speciale afzuiging. Past het binnen je budget voor de keuken? Prima. Zo niet, kijk dan naar alternatieven.

Snelle beslissers

Je kent ze wel: zaken waar die ene aanbieding alleen nog vandaag geldig is. Bedenk dan dat dit onderdeel is van de verkoopstrategie. Neem geen overhaaste beslissingen. Vraag als je je huis gaat verbouwen daarom ook bij andere zaken een offerte uit. Zo maak je een gefundeerde beslissing en weet je waar je moet zijn voor de beste prijs en kwaliteit.

Onderhandel met je hoofd

Het is altijd handig om aanbieders te vergelijken. De ene offerte is de andere niet. Misschien hanteert de één hogere prijzen voor het materiaal en de ander voor de arbeid. Kijk waar je tijdens de onderhandeling het meeste vanaf kan halen. Zo kom je tot de beste prijs.

Prijs én kwaliteit

Natuurlijk wil je niet alleen dat je huis binnen budget verbouwd wordt. Je wilt ook dat het zo mooi wordt als je in gedachten had. Daarom is het goed om ook te letten op kwaliteit. Begin daar al vroeg mee in de onderhandeling. Onderhandel bijvoorbeeld over afwerking of kwalitatief betere materialen voor dezelfde prijs. Informeer ook naar garantie. Zo weet je waar je recht op hebt als iets stuk gaat of anders uitvalt dan gehoopt.

Wil je meer weten over verborgen gebreken, de kosten die eraan verbonden zijn of heb je juridisch advies nodig? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.