Huis kopen voor een goede prijs

Home » Huis kopen voor een goede prijs

De huizen zijn in het eerste kwartaal van 2018 weer duurder geworden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe koop je in de huidige woningmarkt een huis kopen voor een reëele prijs?

Met name in de grote steden wordt wonen steeds duurder. In Rotterdam en Maastricht was de prijsstijging in de afgelopen drie maanden het grootst met 15 procent. In Amsterdam en Den Haag stegen de huizenprijzen met 12 procent en een woning in Utrecht werd 11 procent duurder. Met name appartementen kenden de grootste prijsstijging. Met de krapte op de woningmarkt is het lastig het hoofd koel te houden en de beste prijs te betalen voor je droomwoning. Toch is dit aan te raden. Je woont immers om te leven en niet andersom.

Huis kopen? Bepaal wat je wilt uitgeven

Laat je niet verleiden om in ‘the heat of te moment’ veel meer te bieden dan je eigenlijk wilde. Stel van tevoren een prijs vast die je wilt betalen voor het huis. Denk daarbij ook aan alle bijkomende kosten voor de taxatie, bouwkundige keuring, hypotheekadvies en de notaris- en makelaarskosten. Breng de totale kosten goed in kaart en informeer jezelf welke van deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Kijkje in het Kadaster

Bij het Kadaster kun je gegevens opvragen over de omgeving en de verkoopprijs van andere huizen in de buurt. Het helpt je om een reëel openingsbod uit te brengen. Te hoog bieden is weggegooid geld. Zeker omdat de verkopende partij het beschouwd als openingsbod. Waak ook voor een te laag bod. Zodra je niet serieus wordt genomen, kom je niet in de onderhandelingsfase.

Kweek vertrouwen

Je financiën op een rijtje is niet alleen prettig voor jezelf, ook de verkoper onderhandelt graag met een betrouwbare partij. Als je kunt laten merken dat het goed komt met de financiering of zelfs een bod kunt doen zonder voorbehoud van financiering, schep je vertrouwen bij de verkopende partij.

Onderhandel met verstand

Loop tijdens de onderhandeling niet te hard van stapel. Verhoog je bod met kleine stapjes. Kijk ook of je roerende zaken kunt inzetten als wisselgeld. Zoek van tevoren op hoe lang een huis te koop staat. Je kunt lager inzetten als een huis langer te koop staat. Als een verkoper al in prijs gezakt is, ga er dan niet te ver onder zitten.

Onderzoeksplicht

Neem de onderzoeksplicht serieus. Stel vragen over eventuele gebreken aan de woning of een bouwkundige keuring. Het laatste waar je op zit te wachten zijn verborgen gebreken aan je droomhuis. Tijdens de onderhandeling kun je de mankementen aan de woning meenemen in je prijs. Een bouwkundige keuring is sowieso aan te raden. Tegenwoordig ontbindt je de koopovereenkomst gemakkelijker als na een keuring de herstelkosten hoger uitvallen dan begroot.

Houd emoties in de hand

De hoogste bieder is niet altijd de koper van het huis. De gunfactor speelt ook een rol. Je mag daarom best laten merken dat je het huis wilt hebben. Echter, laat niet zien hoe graag je het wilt. Laat weten dat je ook andere woningen aan het bezichtigen bent. Merk je bij jezelf dat je de emoties moeilijk kunt bedwingen? Schakel dan een kritische buitenstaander in of een onafhankelijke makelaar tijdens de bezichtiging en onderhandeling.

Meer weten? Onze juristen zijn telefonisch en per e-mail bereikbaar voor advies. Zij nemen u veel werk uit handen rondom verborgen gebreken in uw woning.

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.