Checklist gebreken in drie stappen voor huis

Home » Checklist gebreken in drie stappen voor huis

Een spannende periode is aangebroken, wellicht een nieuw hoofdstuk in uw leven: het aanschaffen van een woning. Om problemen achteraf te voorkomen is het belangrijk om tijdens de bezichtiging al het een en ander in uw achterhoofd te houden door behulp van de checklist gebreken. Wanneer u een bestaande woning koopt, schaft u het huis namelijk aan in de staat waarin het op dat moment verkeert. Dat houdt in: inclusief zichtbare en onzichtbare gebreken.

Een verborgen gebrek is een gebrek dat u zelf niet kon ontdekken tijdens de bezichtiging of inspectie voor de oplevering van uw woning. Vanaf de eigendomsoverdracht zijn de eventuele verborgen gebreken voor rekening van de koper. Daarom is het belangrijk de volgende punten af te werken voordat u de koopovereenkomst tekent en de fles champagne ontkurkt.

 

Checklist gebreken: zo ontdekt u verborgen gebreken voordat u het huis aanschaft

Stap 1: Checklist tijdens de bezichtiging

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om zelf met een kritisch oog de bezichtiging aan te gaan. Zo kan het zijn dat u zelf al een verborgen gebrek ontdekt. Bekijk het huis daarom van zolder tot kruipruimte en let vooral op de volgende punten:

  • Vraag bij vochtplekken en scheuren naar de oorzaak
  • Hoe zijn de ramen en deuren afgewerkt?
  • In welke staat de aanwezige apparatuur verkeert: denk hierbij aan een cv-ketel of keukenapparatuur

 

Stap 2: Onderzoeksplicht

Om de verkoper überhaupt aansprakelijk te stellen voor het verborgen gebrek, is het belangrijk dat u als koper voldoet aan de onderzoeksplicht. Dit houdt in dat u zowel de bouwkundige als juridische staat van het huis moet onderzoeken. Met het bouwkundige onderzoek krijgt u de verborgen verbreken boven water.

Voor onderzoek naar de bouwkundige staat van de woning schakelt u een professional in. De bouwkundige stelt voor u het keuringsrapport op. Met dit rapport toont u aan dat u aan de onderzoeksplicht heeft voldaan. Mocht u na de overdracht van het huis nog een verborgen gebrek ontdekken, dan kunt u het keuringsrapport gebruiken als u de verkoper aansprakelijk wil stellen.

 

Stap 3: Bouwtechnische keuring

Het is een misverstand om te denken dat alleen bij oude woningen bouwkundige gebreken voorkomen. Daarom kan een keuring u meer inzicht geven over de staat van het huis. Een Bouwtechnische keuring is een onafhankelijke, visuele keuring. Hierdoor bent u direct op de hoogte van de bouwkundige staat van de woning en kunt u een goede inschatting maken van de extra kosten. Deze kosten worden gesplitst in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Op die manier kunt u zonder onvoorziene omstandigheden en zorgen het nieuwe huis betrekken.

 

Meer weten? Onze juristen zijn telefonisch en per e-mail bereikbaar voor advies. Zij nemen u veel werk uit handen rondom verborgen gebreken in uw woning.

 

Meest gelezen

verborgen-gebreken juristen

Gratis intake

Verken uw juridische mogelijkheden. Zonder verplichtingen.